Har du samma talfel som jag? Svårt att säga Nej?
I våras var jag moderator I Luleå på en näringslivsdag. En av talarna var det karismatiska, smarta styrelseproffset Meg Tivéus, tidigare VD för bland annat Svenska Spel. Hon hävdade att hon alltid haft ett talfel: Hon kunde inte säga nej.
Det var lätt för mig och några andra att identifiera mig med det. Att säga nej kan vara en tuff utmaning för alla som antingen är väldigt “service minded”, äventyrliga, osäkra eller som kanske har en dålig självkänsla.
Problemet är att vi ibland gör allt för att hjälpa någon fast vi inte har förutsättningar, och så kanske det inte ens var så viktigt. Eller så kunde vi göra det effektivare på andra sätt. Men det vet vi inte eftersom vi inte ställt tillräckligt många frågor, eller ens erbjudit alternativa lösningar.
Det finns flera sätt att säga nej på. De har olika för och nackdelar. Ta de här fyra till exempel:
- Säg Nej. Fördelen är att det är tydligt. Nackdelen är att det blockerar diskussionen, särskilt om vi bara upprepar nejet.
- Säg Ja, men…Det här är bara ett förklätt nej, eller som det engelska stävet lyder: Everything before But, is bullshit. Fördelen är att det är mjukare. Nackdelen är att det är en luddigt kommunikation som kan skapa missförstånd och frustration.
- Säg Nej, men…Fördelen är att det är tydligt och samtidigt ger det ett visst hopp. Nej, men… är ju nästan ett ja. Nackdelen är att vi riskerar att sluta lyssna efter ordet Nej.
- Säg Ja, och… Fördelen är att den har en positiv start, och kan leda till kreativa lösningar. Nackdelen är att du måste kicka igång hjärnan och bli just kreativ. Det finns en risk att det blir en oklar kommunikation här också.
Vi kan också förekomma motparten. Låt oss välja ett exempel där du ansvarar för bokningar av hotell, mötesanläggning, etc. Genom att till exempel fråga: Vill du att jag ska titta efter tillgängliga datum? Eller Vad roligt att du vill komma hit. De öppna datumen just nu är… så har vi redan skapat ramen för samtalet och slipper att behöva säga nej alls. Och det är ju skönt.
Om du nu behöver säga nej – vilket av dessa fyra föredrar du? I min värld är 4:an bäst. Sedan 3, 1 och sist 2. Ja, men används enligt mig alldeles för ofta.
Jag har fortfarande svårt att säga nej, men jag börjar lära mig att hitta kreativa lösningar istället. Och tänk, det verkar fungera förvånansvärt ofta. Vad sägs om att pröva du också?