Nio tips för dig som är moderator

Det kan verka så enkelt. Det kan verka så svårt. Att leda en konferens, ett seminarium eller en paneldebatt är ett eget hantverk. Här kommer nio tips för dig som vill vara moderator själv, eller som behöver anlita någon bra.

1. Förstå syftet med eventet?

Varför finns eventet? Vad vill man uppnå? Vilken atmosfär vill uppdragsgivaren skapa. Hur kan du bidra i det?

2. Förstå vilka målgrupper talarna har

Ta reda på om det är samma eller olika målgrupp. Du behöver förstå vilken målgrupp varje talare vill nå. Ditt jobb är att representera målgruppen och samtidigt ”lyfta” talaren.

3. Förstå vad varje talare har för mål med just sin presentation

Vad vill de att deras målgrupp ska veta? Vad vill de att deras målgrupp ska känna? Vad vill de att deras målgrupp ska göra?

4. Gå igenom presentatörernas material i förväg

Du kan då komma fram till några intressanta frågor som du skulle kunna ta med talaren före eller efter dennes presentation

5. Fråga talarna hur de vill bli introducerade.

Bygg upp deras trovärdighet. Och skapa rätt atmosfär. Om uppdragsgivaren vill ha en informell atmosfär kan du till exempel introducera talarna genom att lägga till något om personligt. Gör också egen research.

6. Fråga talarna vilka frågor de vill att du ska ställa

Vad tror talaren att målgruppen vill veta mer om? Våga ställa de ”dumma frågorna”. Publiken kommer att tacka dig. När publiken är stor är mitt råd att skippa allmän frågestund. Annars är risken att någon besserwisser kommer in och förstör den stämning som du och talaren byggt upp.

7. Länka den ena presentationen till den andra – förmedla den röda tråden.

Publiken ska känna sig helt trygg med dig som moderator och att det finns en anledning till ämnena och ordningen de presenteras i.

8. Du springer ett marathon – inte 100 meter

100-metersloppet är till för talarna. Du kommer att vara på scen många gånger och du behöver därför spara lite på din energi. Istället för 100 % räcker det med 85%. Och detta med bibehållet engagemang naturligtvis.

9. Avsluta positivt

cell phone software spy

Avsluta varje del du gör i dur och inte i moll. Låt inte någon avsluta med en negativ kommentar innan talaren eller hela event avslutas. Då är det detta som publiken tar med sig. Se till att det är en god eftersmak de får när ni är klara.

Lycka till!

PS1: Om du ska moderera en panel, kan du ge dem dessa åtta tips för en lyckad paneldiskussion.

PS2 – För dig som vill fördjupa dig mer, så ladda ner min bok Moderera mera. PDF-versionen är numera gratis! (du får förstås gärna skänka en slant till välgörande ändamål).

PS3: Så här säger jag om rollen på en minut och två sekunder. Och så här kan det se ut när jag själv modererar. Du är alltid välkommen att höra av dig om du vill ha fler tips eller om du vill anlita mig.

//Antoni

Dela inlägget