Därför att…

Ibland undrar jag hur många människor som går till sina jobb varje dag och vantrivs. Denna olustiga känsla som också jag haft vid några tillfällen, även om det var många år sedan nu. Allt blir bara en massa måsten och borde. Det är svårt att prestera på topp då. Lusten och glädjen försvinner och till slut ser vi mer mörker än ljus.

Varför är det så? Jag tror att det finns en massa skäl till det. Kanske fick vi inte den befordran vi tycker att vi förtjänade. Kanske har vi skaffat oss ett liv med dyra lån som kräver att vi jobbar för att tjäna så mycket som möjligt för att alls ha råd. Kanske har vi så enormt mycket att göra, att pressen blir för stor för att vi ska orka ha kul.
Och kanske, kanske har vi inte längre koll på hur vi bidrar och vad vi gör för nytta. Vi har tappat bort vårt syfte.

Att förstå sitt syfte är i alla fall för mig ett ovärderligt sätt att få fram min motivation och energi. Det behöver inte vara så stort, men det behöver vara något.

Ett enkelt (men ändå svårt) sätt är att svara på dessa frågor:
– Varför kliver jag upp och går till mitt jobb varje morgon?
– Varför är det viktigt för mig?
– Vad vinner min närmaste omgivning på det?
– Vad gör det för nytta ur ett större perspektiv?
Och sedan ställer du frågan:
– Men varför just på den här arbetsplatsen?

Ta gärna tid på dig. Chansen är rätt stor att du hittar svar som går förbi: För att tjäna pengar. Testa gärna och berätta.

Några vänner i min omgivning har lite lättare att svara på de frågorna. Fredrik som tidigare var Sverigechef för Rädda Barnen, och nu är Barnombudsman, drivs av ett tydligt syfte att göra världen till en bättre plats för våra barn. Micke som ofta föreläser till skolor och ungdomar, och som, bland många idéer, skapade ett MVG-märke som han vill att samtliga barn får bära. Denna idé nu sprider sig långt utanför hans egen krets. Maria som i sina kurser i coachande förhållningssätt har väckt så många positiva reflektioner hos människor att man häpnar. Anna som designar och säljer eko-kläder som gör minsta möjliga påverkan på vårt jordklot.
Med sina syften och sina visioner tydligt framför sig har de lätt att hitta sin energi, de har lätt att hitta sin kompassriktning och kan lätt agera efter sina tydliga värderingar om vad som är viktigt. Det är inspirerande.

Har du hört historien om en man som gick längs en strand översköljd med sjöstjärnor. Där mötte han en kvinna som plockade upp och kastade tillbaka sjöstjärnorna i vattnet. ”Men ser du inte att det finns tusentals av dem. Du kommer aldrig att kunna rädda alla. Det gör ju ingen skillnad” sa mannen. Kvinnan tittade på den sjöstjärna hon just plockade upp, lyfte sedan blicken och sa: ”För den här gör det en skillnad.” Sedan kastade hon i den i vattnet. Hon hade hittat ett syfte.  Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Du gör också en skillnad. Vad är ditt syfte? Vad gör du?

Dela inlägget

Fler inlägg