I huvudet på en coach

Yes, här kommer nästa spännande gästbloggare, nämligen Elisabeth Skarbövik som har koll på coaching och på DISC (beteendeprofil som jag skrivit om tidigare). Elisabeth använder färger som symboliserar varje bokstav. Röd för resultat. Grön för noggrannhet. Blå för analys och gul för inspiration. Ungefär. Men läs själva samtalet nedan så får ni se:

Min chef är inte klok ….

I min roll som coach möter jag många personer och frågeställningar, idag tänkte jag dela med mig av mitt möte med ”Pelle” (fiktivt namn förstås)

Pelle – Idag har jag verkligen haft det jobbigt, hur kan det finnas människor som är totalt okänsliga, som bara trampar på andra, fullständigt obekymrat? Jag menar att verkligen vara kall och okänslig. Är det okej för dig att jag berättar om min dag?

Jag – Absolut, gör det.

Pelle – Du förstår jag har fått i uppdrag av min chef att se över våra leveranser av kaffe. Hon tycker att det är en stor utgiftspost och vill att jag ska hitta ett billigare alternativ, igår sa hon åt mig att hon ville ha ett förslag idag före lunch. Huuuuur skulle det gå till är ju min första tanke, men det sa jag inte. Jag menar först och främst måste jag ju kolla med mina arbetskamrater – vad det är som är allra viktigast för dem, så att jag kan ta fram ett förslag som gruppen är okej med, eller hur?
Okej, jag ägnade flera timmar igår åt att kolla vad folk uppskattar, och att leta leverantörer och vad de har för avtal, jag menar jag måste ju veta vilka garantier de har, hur ofta de servar (vi är ju faktiskt 100 personer här på kontoret, så det går åt mycket kaffe) hur länge har de funnits på marknaden och en hel del andra faktorer. Det skulle ju bli en tydlig rapport, det vet jag ju att hon vill ha.

Idag, precis före lunch så hör jag min chef komma i korridoren, (hon har alltid bråttom, så jag hör på stegen att det är hon som kommer) hon öppnar min dörr och frågar – Har du rapporten på kaffet klar? Jag svarar – Nej tyvärr, jag är inte klar ännu, jag måste … och vet du innan jag hunnit prata klart så hör jag henne ”vråla” så att hela avdelningen hör – Men Pelle, hur f*n jobbar du egentligen, du kan ju för he**.. inte ta flera dagar på dig att göra en så här enkel uppgift, rappa på lite nu!!!

Jag önskar att jag kunde gå hem, krypa undan någonstans där ingen ser mig, bara försvinna. Men icke, det är ju inte möjligt, jag måste stanna och göra klart det jag lovat. Jag måste ju tänka på gruppen, så jag jobbar vidare med mitt projekt. Och vet du – en stund senare så kommer min chef förbi min dörr och säger – Du, vi är några som tänkte gå till Kinarestaurangen på hörnet, vill du följa med? Jag trodde att jag skulle dö, huuuur kan människan först skälla ut mig inför alla andra och sen nästa minut vilja ha mitt sällskap??? Det måste vara något fel på henne, eller?

Jag – Hm, jag tror att jag förstår vad som ligger bakom detta. Om du tänker lite på vad vi har pratat om förut när det gäller olika kommunikationsstilar och färger. Vilken färg tycker du skulle kunna passa bäst som beskrivning av din chef?

Pelle – Hon måste ju vara RÖD, och nu när du frågar det så kommer jag ihåg att du förklarat att det är min totala motsats, eller var det inte så?

Jag – Det stämmer att Röd och Grön är varandras motsatser, och utifrån det du berättat så låter din gissning bra, så skulle jag också gissa. Så, om du reflekterar lite kring din chefs behov, vad tycker du att du skulle kunna göra annorlunda nästa gång en situation som den här uppstår?

Pelle – Jag vill minnas att du pratat om att Röda har resultat i fokus, och att de beslutar saker bara baserade på fakta. Jag tänker högt nu, när hon kom och frågade om jag var klar, så skulle jag kanske kunna svara – Jag vet att resultatet är viktigt för dig, därför behöver jag lite mer tid för att ge dig bra siffror, jag kan vara klar i morgon före lunch, hur låter det?

Jag – För mig låter det som en bra idé, hur skulle det kännas för dig att pröva detta?

Pelle – Det känns nog ganska bra när jag tänker efter, jag vill ju helst berätta allt som jag har gjort, vad kollegorna tycker osv. Men jag kan förstå att hon inte tycker att det är intressant för själva beslutet, så om jag kan skilja på sak och person så kan det bli lättare för mig själv att möta hennes olika krav. Jag ska nog pröva detta, tack snälla du för hjälpen.

Jag – Vet du att det var bara du och ingen annan som hittade den här lösningen, du behövde bara hitta ett lugn där du kunde se saken ur olika perspektiv. Vad tar du med dig från den här dagen som din viktigaste lärdom?

Pelle – Att vi uttrycker oss olika, men att alla har känslor. När jag tror att min chef bara är okänslig så blir det så stort för mig, så hemskt. Om jag omprövar det så blir det lättare att tänka och göra saker lite annorlunda.

 

Elisabeth Skarbövik:
Jag använder bl.a. DISC-analyser som verktyg för att hjälpa personer och grupper att utvecklas och hitta sina styrkor på ett sätt som gör att hela gruppen har bäst fokus och energi. 

Dela inlägget

Fler inlägg