Entreprenörskap är ett ämne som vi hör en hel del av. Och varför inte börja tidigt? Lotta Roth är regionchef på UF och jag har glädjen att moderera deras regionfinal i Blekinge. Läs vad Lotta tycker och tänker om detta angelägna ämne:
Bådar gott för framtiden…
Att ha den stora förmånen att få vara regionchef till Sveriges, ja kanske t.o.m. Världens, roligaste jobb är ständigt stimulerande och inspirerande samt lite utmanande. Varje dag träffar jag ungdomar som vill något, som har ett driv och en ambition att själva göra – att själva ta sig för! Alla är dock inte helt förberedda…
Jag arbetar på Ung Företagsamhet i Blekinge/Bromölla där namnet säger allt om vad vi gör – vi arbetar för ungdomar med företagsamhet och entreprenörskap. Det gör vi genom att erbjuda skolorna, från förskola till gymnasie, olika koncept som kan användas i klassrummet. Vi, jag, Mikaela och Jennifer, arbetar också med att inspirera lärare och förbereda dem för att vara entreprenörer i sina egna klassrum. Många lärare idag är, har varit, entreprenörer i sina klassrum men de har inte haft något namn på det, nu har de det!
Alla är som sagt inte förberedda för regeringens strategi att entreprenörskap ska genomsyra hela skolan. Vi möts fortfarande av ett visst missnöje när vi nämner entreprenörskap med ibland den bittra motiveringen att ”företagande bringar bara otur och misär” eller ”att vara företagare är ingen sysselsättning”. Varför denna rädsla, behövs inte företagandet i Sverige? Vi tycker att vi gör en insats genom att förbereda våra ungdomar med kunskap om företagande.
Ung Företagsamhet står för mer än bara företagande, men det är en lyckad metod vi använder för att nå resultat. Att nå resultat menar vi inte bara antalet UF-företagare varje år eller deltagare i grundskolekoncept utan resultat för den enskilde individen som främst har drivit UF-företag på gymnasiet. Att arbeta genom att själv driva företag lär dig så mycket mer än bara att läsa om entreprenörskap och det är något som passar alla program på gymnasienivå. De främsta förmågor som UF-företagandet tränar är samarbetsförmåga, initiativkraft och problemlösning samt ger ofta försprång på arbetsmarknaden i form av utökade nätverk.
Grundskolans elever får lära sig mer om sitt närsamhälle vilket innebär att de lär mer om hur en demokratisk röstning går till, skatter och skillnaden vad vi vill ha kontra vad vi behöver. På högstadiet lär de sig mer om att vara en entreprenör, lösa lokala och globala problem samt ”bygga” ett aktivitetshus där kravet är att det ska finnas en tankeverkstad.
Detta bådar gott för framtiden – vi kanske inte kan skapa entreprenörer men vi kan få lågan att brinna i dem som är det och tända en glöd hos de som inte har alla förutsättningar.
Läs mer om Ung Företagsamhet här – www.ungforetagsamhet.se
Tack för din uppmärksamhet!
//Lotta
Vill du fråga något maila gärna; lotta.roth@ungforetagsamhet.se