Om din arbetsplats var en kopp te

Tänk om Sverige har valt rätt väg? Nej, jag tänker inte så mycket på Folkhälsomyndigheten nu (jag hoppas att de gör rätt, och lägger min tillit i deras knä) utan på den svenska Jante-lagen!

Jante som säger “Tro inte att du är något speciellt!”

Jante som hävdar att ödmjukhet i stora lass är något bra.

Jante som menar att du ska passa dig för att ta något för givet…

Men hur rimmar det med att sträva, att vilja mer, att bryta sig loss och krossa glastak och annat som står i vägen? Har du för mycket Jante så hämmar det dig. Saknar du helt Jante så blir du dryg. Jag tycker att det handlar om proportioner, om vilka doser du har av Jante. 

Arbetsplatsen då? Tänk dig att den är som en kopp te. (Det här är en liknelse så slappna av och häng med nu)

Då är koppen den fysiska miljön. Väggarna på kontoret eller fabriken. Chassit i bilen eller tåget. Men också möblerna och datorn och maskinen.  Allt det där behövs, vare sig du jobbar hemifrån eller är på arbetsplatsen.

Själva tevattnet med fruktbladen i tepåsen är alla människorna omkring dig. Kollegorna runt om dig, de som jobbar på andra avdelningar, receptionen, cheferna, lagret…

De flesta behöver också något sött. Tillsätt en sked honung. Det är berömmet och lusten, arbetsglädjen och motivationen, samarbetet och engagemanget.

Nu är det gott – men kanske lite kvalmigt. Du behöver balansera upp det med något syrligt. Citron! Men hur mycket?

Det behövs tre droppar citron:

  • En droppe kritiskt tänkande
  • En droppe självdistans
  • och så en droppe Jante. Bara en. Annars blir det för surt.

Vad händer om du inte har de tre dropparna?

Du får en total flockmentalitet utan förmåga att analysera. Du får människor som går runt och är omedvetet inkompetenta. Och du får människor som tar sig själva på alldeles för stort allvar och som tycker sig vara förmer än folk som har det sämre. Det blir inget gott te. 

Det Jante tillför är en ödmjukhet. Var gärna stolt över vad du gjort för att till exempel bli befordrad, men få inte hybris utan känn ansvaret, tacksamheten och glädjen i lika delar. 

Hur är det på din arbetsplats? (och med arbetsplats bör du räkna in era virtuella kommunikationsvägar om ni jobbar hemifrån)

Har ni en väl balanserad kopp te? Eller behöver ni tillföra litet sött, litet surt i en god balans?

Tack för att du läser mina tankar

ps: Det här är ett av de Tankefrön om kommunikation och motivation jag skickar ut per mejl en gång i månaden. Vill du ha det också? Mejla “Tankefrö” till antoni@lacinai.se så ordnar jag det.

Dela inlägget

Fler inlägg