tre saker att sluta göra

Jag gick på en kvällspromenad med min yngste son. Han är tio. Vi pratade om hur han just blivit så frustrerad över en teckning som inte blev exakt som han tänkt sig. Jag berättade att jag så smått börjat ta till mig av vad andra kommit på för länge sedan. Tre nycklar till att bli lite mer tillfreds med tillvaron. Dessa tre är vad jag nämnde:

1. Sluta ha så höga krav – på andra.
“I förväntan ligger prestationen” brukar jag säga. “I förväntan ligger besvikelsen”, säger istället en kamrat. Jag tror att vi båda har rätt. Men för den första nyckeln är det hans devis som gäller. Tagga ner på dina förväntningar och krav på din omgivning så slipper du bli besviken och arg så ofta. Jag möter ibland människor som fastnar och ältar. Som tycker att alla andra är idioter som inte beter sig som de vill. I coachingspråk kallar vi det för att köra varv efter varv i rondellen. Lämna rondellen och sluta tuta på bilarna runt omkring.

2. Sluta jämföra dig med andra – som har mer än du.
Det är en sak att bli inspirerad av andras framgångar men en helt annan att ständigt känna sig sämre för att du inte har en lika fin bil, titel, facebokstatus, pengahög på banken och så vidare. Du mår inte bättre av det. Fråga dig själv om du gör du tycker om oavsett lönen. Fråga dig om de vackra bilderna på Instagram och fejjan verkligen är verkligt.
Inspiration? ja. Desperation? Nej.

3. Sluta skjuta upp. Bara gör.
“Jag borde men jag orkar, vill, kan, tänker inte göra det.” Föreläsarkollegan Ari Riabacke skriver i sin bokpärla att vi människor i Sverige paralyseras av risken att göra fel istället för att ta chansen att göra rätt. Och ibland kan motivationen tryta på grund av allt motstånd (Motivation = Mål minus Motstånd).
När något är motigt men nyttigt: Agera innan hjärnan kommer på vad du sysslar med och ska lägga sig i. Då kan motivationen komma av bara farten.

Vi hade en fin stund, jag och min yngste son. Han lär mig mycket. Hoppas att jag lär honom något också.

Tack för att du läser mina tankar

//Antoni

 

Denna tanke kommer från månadsbrevet Tankenötter och Morötter, med tips och tankar om kommunikation och motivation. Vill du ha den i e-postlådan? Mejla till antoni@lacinai.se eller signa upp dig på www.lacinai.se

Dela inlägget

Fler inlägg