Vad är viktigare än du?

Mitt senaste tankefrö handlar om att vara en Sherpa. Eller Steward…Häng med!

Jag satt i hotellets restaurang. Det var kvällen före en TEDx konferens som jag fått äran att moderera. En av talarna satt bredvid mig. Han är en av Sveriges mest drivande inom klimatfrågan och hur man konkret når hållbarhetsmål. Vi pratade drivkrafter. Han frågade varför jag gjorde det jag gjorde. Jag svarade att jag helt enkelt hittat något jag hade talang för, som jag tränat på och utvecklat, och att jag vill hjälpa människor och organisationer som var viktigare än jag själv.

Den steward-mentaliteten borde fler ha.” sa han.

 

Steward-mentalitet. Det var ett nytt ord. Ett bra ord. Att kunna bidra till andras framgång och hjälpa människor på deras resa. Jag tänkte på alla gånger jag flugit och hur ofta dessa stewards och stewardesses gjort vad de kunde för att vi resenärer skulle må bra på väg till vår destination.

 

Känner du till Sherpa-folket i Himalaya? Ett bergsfolk som ofta hjälper turister och andra att komma uppför Mount Everest. Jag hörde om en Sherpa som glatt smälte snö till dricksvatten varje dag och som sa att han hade det viktigaste jobbet. Utan vatten, ingen expedition. Han visste att han bidrog till något större än sig själv.

Hur många har sherpans attityd på din arbetsplats? Vilka är de? Är det du?
Hur många av er vill vara steward? Hur många av cheferna? Kollegorna?
Är du på en arbetsplats vars mission är viktigare än du? Hur märks det på ditt beteende? På andras?

 

Chefens attityd avgör kulturen

Alla chefer borde ha åtmisntone en del sherpa i sig. Att vilja tjäna och hjälpa andra med sina och hela organisationens mål, och inte lägga allt krut på sin egen karriär. Att istället bidra till en bra arbetsmiljö och till något som är större än de själva.

En bra chef är som en bra sherpa. Eller steward. En bra kollega är likadan.

 

Tack för att du läser mina tankar
//Antoni

Vill du ha mina Tankefrön direkt i mejllådan? på www.lacinai.se kan du skriva in din mejladress. Då får du mina tankar om kommunikation, ledarskap, teamwork mm en gång i månaden