17 PowerPoint tips

OBS – nu finns en ny, förbättrad lista med 15 PowerPoint tips.

En av mina drivkrafter i mitt jobb är att få dig att ta bort så många slides som det bara går. Ett antal pedagoger och forskare har kommit fram till att vi inte kan fokusera på slides och talare samtidigt. Vi måste välja. Så ju fler slides (ofta med alldeles för mycket text) desto svårare att ta till sig budskapet. Och har vi då inte missat hela poängen…?

Första och bästa tipset: Använd inte PowerPoint. Lär dig att presentera utan. Istället för att sätta av tid på att skriva text på bilder, lägg åtminstone hälften av tiden på att öva dig. Och kom ihåg: Om du har slides så är de till för publiken och inte för att du ska minnas vad du ska säga. Vi överlevde faktiskt hundratusentals år innan PowerPoint kom. Tänk på det.

Om du fortfarande vill använda PowerPoint, kommer några andra tips:

1. Förbered ditt tal så att du kan presentera även om OH-projektor går sönder. (jag vet, jag envisas)

2. Innan du går in ditt ppt-bibliotek på datorn, skriv först ner några ord om syftet, publiken, mål, innehåll och struktur. Nu kan du slå på datorn.

3. Om du absolut behöver en agenda-bild – skriv inte mer än tre punkter.

4. Fråga alltid dig själv: Är den här bilden för mig eller för publiken? Om det inte hjälper publiken – hoppa över den. Om du kan säga det utan att bilden – hoppa över den. Kom ihåg: Ju mer information på bilderna desto mindre chans att publiken kommer att minnas.

5. Om du gör slides för att du vill ha en hand-out till publiken: Gör två versioner. En med mer förklarande text och en renare som du använder i din presentation.

6. Om du visar en bild – vara tyst i några sekunder. Låt publiken läsa det först. Kom ihåg: Publiken kan inte fokusera på dig och PowerPoint på samma gång.

7. Inga stödanteckningar på bilderna – någonsin!

8. Se till att köra stavningskontroll.

9. Minsta teckenstorlek: 24

10. Maximalt antal teckenstorlekar: 3

11. Ju färre punktlistor desto bättre.

12. Inga meningar på bilden – om det inte är ett citat.

13. Bilder på bilder är mer kraftfulla än ord. Men se till att den är relevant. Annars är det dekoration. Om det är dekoration – hoppa över bilden eller byt ut den.

14. En av de bästa funktionerna / bokstäver på tangentbordet när du använder PowerPoint är: B (som i Black. bilden försvinner) Använd den varje gång du prata om något som inte kompletterar den aktuella bilden. W är ganska bra också.

15. Kontrollera att du har kontrast på bilden för att göra det enkelt att visa. Rött på grönt är svårt. Rött på svart kan vara lurigt. Gult på vitt likaså.

16. Om du vill visa grafik – gör den lätt att läsa och förklara den. Är den oläslig för publiken eller irrelevant, hoppa över den.

17. Använd animeringar klokt. Om du har en komplex bild till exempel, bygg upp och guida publiken genom varje steg. Men gör det med måtta, annars blir animationer bara en distraktion.

I ärlighetens namn så är det inget fel på PowerPoint. Det är hur vi missbrukar verktyget som är problemet.

Vad har du själv för bra PowerPoint-tips? Stilla min nyfikenhet och bygg upp min kompetens med dina råd.

Dela inlägget

Fler inlägg