Det är inte platsen. Det är människorna!

Spelar det någon roll vem du har som chef? Spelar det någon roll var kontoret ligger? Spelar det någon roll vilka dina kollegor är?

1998 var jag nyanställd på det stora företaget och hade bara hunnit med den första av de 16 omorganisationer som gjordes under de åren jag var där.  Jag hade precis haft turen att få Martina som chef. Hon hade en unik förmåga att skapa en positiv atmosfär och var en av de bästa chefer jag haft.

Vi satt i ett trist 70-talshus, med långa parallella korridorer fyllda av beige väggar och bruna kontorsdörrar. På olika ställen fanns kaffeautomater. Vår grupp satt i ett hörn längst bort från hissarna. Inga andra än vi hade egentligen anledning att vistas där. Ändå var det alltid dit kollegorna gick för kaffe och sällskap. Det surrade av energi, skratt och idéer. Det var en kul tid.

Snart nog var det dags för nästa ”re-org”. Vår grupp splittrades och vi spreds ut i organisationen. Nya människor tog över våra kontor. Och plötsligt var det inte längre någon som utan anledning tog sig till hörnet av byggnaden för att tanka energi, skratt och idéer…

Det var där och då jag lärde mig några viktiga läxor:

  • Det är inte platsen. Det är människorna. Omger du dig med rätt människor kommer bra saker att hända. Ibland är experten rätt. Ibland pådrivaren. Och ibland är rätt människa en person som helt enkelt får andra att må bra.
  • Det är inte planeringen. Det är placeringen. Av människor alltså. Sätt rätt person på rätt plats kommer bra saker att hända.
  • Det är inte ens kollegorna. Det är chefen. Av 55 faktorer som påverkar en anställds engagemang beror inte mindre än 37 av dessa på chefens beteende. Om du har möjlighet – välj din chef, för där finns rätt människor, rätt förutsättningar och rätt energi. Har du rätt chef kommer ofta bra kollegor på köpet och… just det, bra saker kommer att hända.

Men, säger du, det är väl klart att en bra arbetsplats eller konferensanläggning i ett bra läge spelar roll.

Och visst är det så.

  • Silicon Valley är en magnet för IT.
  • Kista i Stockholm är en magnet för Telekom.
  • IMEX i Frankfurt är en magnet för 30,000 mötes-nördar i maj.

Men om jag måste välja mellan en bra plats eller rätt personer, väljer jag rätt personer alla dagar i veckan. En plats är nämligen lättare att byta ut än en nyckelperson.

Men – varför inte både och?

Självklart är det bättre. Eller bäst. Ja, rent av oövervinnligt. Så ta hand om din plats och ta hand om din personal. Det lönar sig.

Tips i tretal:

  1. Skapa en grymt bra serviceinternt. Det finns en stark korrelation mellan hur ni kommunicerar internt och hur ni kommunicerar externt.
  2. Hitta människor (både chefer och kollegor) som brinner för samma sak. Som delar värderingar och vill åt samma håll.
  3. Gör platsen optimal. Titta bara på hur Scandic Triangeln gjort med sina mötesrum. Och titta på en anläggning som Aronsborg. Outstanding!

———-

Antoni hjälper goda människor att lättare nå sina mål genom att bli bättre på att prata med andra. Hans passion är kommunikation och motivation. Den här texten är från början en krönika han skrev till event-tidningen Kick-Off.

Dela inlägget

Fler inlägg