Sju steg för att minska din nervositet när du ska presentera (komm-tips)

Det här gör du före presentationen

1. Förbered din presentation

• Ha klart för dig vad du vill uppnå och till vem du vänder dig. • Skapa en enkel bra struktur som gör att du själv enkelt hittar dig fram. • Öva. Särskilt början och slutet. Gärna inför andra eller framför en spegel.

2. Känn in scenen i förväg

Om du kan, så pröva detta. Du kanske hittar en favoritposition? När du sedan skall ge din presentation, så vet du redan hur det känns att stå där, vilket ökar din trygghet.

3. Ge hjärnan positiva signaler

”Om du tror att du kan eller tror att du inte kan så har du förmodligen rätt” som Henry Ford sa. Tänk på något bra du gjort. Eller på hur bra det kommer att gå. Det funkar!

Det här gör du under presentationen

4. Torr i munnen?

Tryck med tungan mot spottkörtlarna under tungan så får du mer saliv.

5. De är ju så många

Hälsa på några innan du sätter igång. Vila blicken på någon person eller på en grupp en stund innan du skiftar till någon annan. Gärna på någon du känner om det gör att du slappnar av. Du kommer att se mycket säkrare ut än vad du kanske känner dig.

6. Kroppen spritter av nervositet…

• Pröva att låta armarna hänga rakt ner (när du inte skall peka eller gestikulera). Sätt tummen mot långfingret och tryck de lätt mot varandra. Även om du är spänd och nervös så syns det inte.

• Om du inte vet vart du skall gå, så stå hellre still. Fötterna har du något isär och med tyngdpunkt mer på framdelen av foten än på hälen. Då är du stadig och slipper tänka på balansen.

7. Du kom av dig! So what?

Först och främst – publiken har inget intresse av att se dig misslyckas. De är på din sida. Dessutom: den pausen som detta ger, upplevs mycket längre för dig än för publiken.

Dela inlägget