Tre fällor som gör laget sämre

Mina tre senaste inlägg har handlat om tre nycklar för ett framgångsrikt team. Attityd, färdighet och kommunikation. Men det finns också ett och annat blindskär vi kan åka på om vi inte ser upp. Låt oss titta på tre:


10 billions flies can’t be wrong…
Kommer du ihåg att jorden skulle gå under för bara någon månad sedan?  En amerikansk sektledare (som för övrigt spådde detta för några år sedan men som sedan erkände att han räknat fel) bestämde datum. Alla i gruppen tänkte likadant och började sälja av eller ge bort allt de ägde i väntan på jordens undergång. Dagen kom och gick… Ibland blir en grupp så styrd av sina egna normer att folk slutar tänka kritiskt. Så länge värderingar är bra är väl allt frid och fröjd. Men när det blir sektvarning eller starka fördomar kan många felaktiga beslut tas. Ett antal experiment har gjorts som bekräftar detta.  Fenomenet kallas för Group think.

Om vi är flera kan vi ta större risker
En annan intressant fälla som vi får passa oss för är vad som kallas för Group polarization. Säg att du vill rådgöra med en person om en möjlig investering. Sedan rådgör du med en grupp om samma investering. Det visar sig att gruppen nästan alltid ger dig råd som innebär större risktagande än vad varje person skulle göra själv. Varför? Ja en förklaring är att vi inte ensamma behöver stå till svars för beslutet eller rådet. Kanske är det grupptryck som gör att vi hetsar varandra till fel beslut?

Jag kan ta det piano när alla andra jobbar hårt.
Säg att du drar i ett rep med en 100-kilostyngd i änden. Du orkar precis rubba tyngden. Om ni sedan är två lika starka personer borde ni kunna dra 200 kilo, eller? Fel. Ni klarar 180 kilo. Är ni sex personer kanske ni klarar 300 kilo. Det här kallas för Social loafing på psykologspråk. Vi får helt enkelt inte ut max av varje person när vi är ett lag. Det kan bero på flera anledningar. Någon maskar. Oklara mål och roller påverkar, och så vidare.
300 kilo är mer än 100. Men med rätt attityd, färdighet och kommunikation kanske vi kan få upp den här till 400 kilo istället. Eller mer.

Även om det ofta är bra med lagarbete finns det alltså fällor. Det kan vara värt att reflektera över det ibland. Till exempel:
– Får du ut max av ditt lag?
– Hur ser era framgångsfaktorer ut?
– Finns det en bra balans mellan starka värderingar och högt i tak?

Något att fundera på tills vi hörs igen.

Dela inlägget

Fler inlägg