Är du en glädjespridare?

Hur bidrar du till laget? Är du en doer? En idéspruta? En fel-letare? Eller är du en glädjespridare?För några år sedan läste jag en bok om värdskap av kloka Janne Gunnarsson. Han skrev att vissa människor gör andra bättre genom att skapa en bra stämining. Kanske får de själva inte så mycket gjort men när de inte är där så blir det uppenbart vad de faktiskt tillförde. Utan de människornas positiva kommunikation blir det snabbt grus i maskineriet.

 

Det där tog tag i mig. Ni som sett mig på scen vet att ett av mina ämnen handlar om mål och hur mål leder till resultat. Rätt mål ökar produktiviteten med 15-30 procent. Det kan upplevas som väldigt kantigt, hårt och prestationsinriktat och då passar inte alla in i mallen. I alla fall om du bara fokuserar på en individ i taget istället för att ha en mer holistisk överblick och lägger in vikten av arbetsglädje i kalkylen.

 

Jag blev åter påmind om detta när jag besökte föreläsarkompisen Hasse Carlsson och hans musikstudio. Vi hade gjort en låt ihop och Hasse arrangerade den. Han sa: ”Jag vill inte att alla instrument ska höras, men det ska märkas om de inte är där.

 

Det är så man bygger ett lag, tänkte jag. Alla kan inte, och ska inte, vara Zlatan. Alla kan inte, och ska inte, spela sologitarr. Vissa är med för att skapa den bästa ljudbilden och det är gott så. Skulle alla bara mätas på sin individuella prestation så missar man hela poängen i vad de tillför. Resultat är viktigt. Relation också. Och utan goda relationer vete katten om man lyckas med att få till bra resultat i längden…

 

Det här är knepiga tankar. Hur leder man de som har en lägre egen prestation men som gör folk glada (En glad säljare är till exempel 37% bättre på sitt jobb så det är affärsmässigt smart att ha glädjespridare omkring sig)? Klarar du som chef av det?

Då är det lättare med de som presterar dåligt och dessutom bara gnäller. De måste man försöka vända och går inte det ska de flyttas på innan de förstör allas andras prestation också.

Här kommer en spännande fråga? Blir folk glada när du kommer eller när du går?

 

Vilken sorts glädjespridare är du?

 

Tack för att du läser mina tankar och glad sommar på dig ^_^

 

Det här är ett Tankefrö om kommunikation och motivation som jag delar en gång i månaden till ett antal tusen personer. Vil du också ha det? Mejla mig på antoni@lacinai.se så ordnar jag det för dig också.

Dela inlägget

Fler inlägg