Är du motiverad nog för att bli motiverad?

Låt mig presentera min föreläsarekollega Charlotte Signal som pratar jämställdhet, stress och motivation. Efter en rasande trevlig middag frågade jag om hon ville dela sina tankar med er. Det ville hon, så varsågoda. Här kommer hennes gästblogg:

Jag kan inte äta dig mätt.
Jag kan inte heller dricka dig otörstig.

Så säger min vän Antoni Lacinai när han ska förklara motivation. Jag tycker att det är vackert. Själv brukar jag hålla mig till bil-metaforer, jag kan inte gasa när det är du som ska köra.  Om jag sitter i passagerarsätet och tar över min fot för att gasa när du ska köra så blir det inte helt bra.pd27ps-k6a-igq-i-csq2464jg-5qtzg6yc6sq4lfxusizqclv7wkdtigl3

På samma sätt kan jag inte få dig att älska mig. Jag kan önska men jag kan inte göra. Jag kan luras, måla upp en bild du blir kär i men om jag inte tycker den är sann så vet jag ju det. Mina styrkor och störningar måste matcha dina. Mina behov måste någonstans möta dina. Knepet för ett lyckligt äktenskap verkar vara att se skillnad påbehovsuppfyllelse och kärlek. Tycker jag om dig som det är eller idkar vi byteshandel?

Är du motiverad nog för att bli motiverad? Vill du bli motiverad för det vi ska prata om idag? Frågor jag brukar ställa i början av en föreläsning. En gång reste sig en farbror upp efter tio minuter och sa: kära vänner, jag är inte motiverad att bli motiverad. Jag har varit aktiv i den här föreningen i trettio år. Jag är klar med det nu. Jag går hem till min fru. Inte en lördag till lägger jag här. Det har varit en fin tid men nu är den över. Tack Charlotte för den frågan jag ska ut i solen nu. Helt tyst blev det i rummet tills jag började skratta och då började någon annan applådera.  Han fick gå med stolthet och valdes sedan till hedersmedlem men har aldrig mer setts till.

Vilka sammanhang ska du lämna för att ge plats för nya?

Vad vill du vara motiverad för?

Att reda ut att de finns olika sorts motivation för olika delar i livet brukar minska stress och prestationsångest. Att få utbilda människor till att bli lyckligare och mindre stressade det är det finaste jag vet. Jag kan ge dig en bil. Jag kan bygga en väg men jag kan inte gasa åt dig. Jag kan ge dig förutsättningar för att du ska kunna använda din motivation. Välj vad du vill vara motiverad för. Så säger forskningen, så säger vi.

Charlotte Signahl
070 – 775 44 68
signahl.se
arbetslycka.se
mantrameditation.se

Du blir bra på det du tränar på! Vad tränar du på?

Dela inlägget

Fler inlägg