Är du ofrivilligt blind?

Jag läste just en sjukt spännande – och svår – kurs som heter Medvetandet och hjärnan. En blandning mellan filosofi, psykologi och neurovetenskap. 

Några av kapitlen i de tunga böckerna handlar om ett begrepp som heter Inattentional blindness. Det går ut på att ju mer du fokuserar på något desto mindre medveten är du om annat.

Det är inte så konstigt. Hjärnan har helt enkelt inte kapacitet att medvetet processa särskilt mycket. Resten landar i det omedvetna, om det alls registreras.

Det finns ett berömt experiement som jag tycker att du ska testa. Gå in här och gör uppgiften. Det är en film på bara ett  par minuter där du ska räkna antalet pass som ett lag gör. Om du verkligen fokuserar på det så kommer du att missa en hel del annat.

Vad har det med arbetsplatsen att göra? Jo det är samma där.

  • Ta det anrika företaget Facit. De fokuserade stenhårt på att utveckla den bästa skrivmaskinen och missade en ny produkt som gick under namnet Dator. Hej då Facit.
  • Om ni lägger allt fokus på att förfina era nya chattbot i er kundtjänst så missar ni kanske att kunden vill tala med en riktig människa och byter leverantör. Hej då kunden.
  • Om du har en beef med en kollega kommer du bara att se personens tillkortakommanden och missa allt bra den gör. Hej då goda relationer.

Att fokusera är bra. Det hjälper dig att prioritera dina resurser och prestera bättre. Para det gärna med att, då och då, släppa lasersiktet, ta tre steg tillbakat och ställa dig helt nya frågor.

  • Vad ser jag nu?
  • Vad har jag missat?
  • Kan man tänka tvärtom?

Vem vet – tänk om du får helt nya svar?

Tack för att du läser mina tankar

Dela inlägget

Fler inlägg