Är du talanglös? Så bra!

Från mina månadstankar bjuder jag på denna tankenöt. Kan du bli bra på något om du inte har talang? 

Hur många talanger blommar ut och blir riktigt bra när de blir äldre? Jag har funderat en del på den frågan. Jag tror att svaret är: Inte särskilt många.Tankenötter P5

Jag hörde om en stor studie som gjordes på fotbolls- och hockeyspelare. De spelare som tog sig till näst högsta serien, tackade sin talang för att de kommit ända dit. De var ofta duktiga rätt tidigt.

De som kom hela vägen till högsta serien, och ut i proffslivet, tackade däremot inte sin talang för det. De var sällan en av stjärnorna som unga. Det fanns alltid andra som glänste mer. De tackade sig själva för att de hade rätt inställning, attityd, vilja och att de aldrig gav upp.

Inte ens Zlatan var bäst som liten. Läser du hans utmärkta biografi så upptäcker du hur han fortsatte att nöta den där dribblingen, långt efter att de andra gått hem, långt efter att solen lagt sig bakom Rosengårds horisont.

I min barndom älskade jag också att spela fotboll. När jag var 8-9 år var det ingen som fick tag i bollen. Under mina första år i Blåvitt öste jag in mål. De andra spelarna kämpade. Det gjorde inte jag. Och sakta med säkert sprang de förbi mig, både bokstavligt och symboliskt. Jag blev inte någon stjärna.  Det var det andra som blev istället.

Anders Ericsson (svenskättling som forskat i framgång) har en tes om att du behöver hålla på i tio år och 10,000 timmars medveten träning för att nå din fulla potential i vad helst du vill hålla på med. Så är det nog. Betyder det att du kommer att bli bäst då? Inte alls säkert. Men du kommer i alla fall att bli mycket bättre än vad du är idag, vare sig det handlar om att snickra, programmera, presentera, sälja, chefa, simma, golfa eller vad som helst. Och du kommer att bli mycket bättre än många av de som inte gör något med sin medfödda talang.

Är du talanglös? Så bra! Du har alla möjligheter att lyckas. Givet att du har rätt inställning, attityd, vilja och att du aldrig ger upp.

Lycka till

//Antoni

 

ps – Om det låter för jobbigt med 10,000 timmar, så kom ihåg att det är i början du lär dig mest. 20% av insatsen ger dig 80% av resultatet. Så göm dig inte bakom det utan ta tag i det du vill.

Dela inlägget

Fler inlägg