Det vill jag hjärna

Vad händer i hjärnan när känslorna tar över? Och är det bara av ondo att känna istället för att tänka?

Tänk dig att du är i skogen och ser något avlångt, mörkt och böjt. En orm! Det tar hjärnan 40 millisekunder att tro detta. Men det tar dig ytterligare 30 millisekunder att bli medveten om det och analysera om det är så eller om det bara är en krokig gren. Anledningen är att det är olika delar av hjärnan som aktiveras. Och detta kan kopplas direkt till känslor, tankar och hur vi beter oss i möten med andra.

I den eminenta tidningen Meetings International blir Katarina Gospic intervjuad. Hon har koll på hjärnan och har disputerat i neurokemi. Hon berättar bland annat om att vi aktiverar mer av amygdala (reptilhjärnan som sitter långt inne i hjärnan och som vi delar med andra djur), när känslor är inblandade.  Vår överlevnad hänger på det. Hade det varit en orm skulle vi inte hinna tänka så mycket innan vi blev bitna.

Tycker vi att något är orättvist är det också amygdalan som går igång. Känner ni tillit är det amygdalan igen. Tar vi större risker än andra? Yes, amygdalan spelar roll.

Känslor ligger alltså djupast i oss. Tankar och analyser sker i den nyare, yttre hjärnan; neocortex. Och båda behövs.

När vi då möter andra människor och vill att något gott ska komma ur mötet, är den snabbaste vägen till framgång att vi skapar positiva känslor, och tillit. Första intrycket spelar roll. Nyligen fick jag en uppgift att tidigt i en kick-off leda en kreativ workshop. Resultatet var bra, men det tog lite tid för grupperna att komma igång. En snabbanalys visade att deltagarna inte kände varandra runt sina bord. Vi skulle lagt tid innan på att de skulle lära känna varandra först. När de väl gör det går processen snabbare. Det här är inget nytt. Psykologer har redan kommit fram till det*.

Jag känner, jag tänker, jag kommunicerar. Allt hänger ihop.

En tanke slår mig: Uttrycket Anfall är bästa försvar… Tror inte det.
En annan tanke slår mig: Jag som fattar beslut mer baserat på känslor, är kanske inte lika utvecklad som en person vars beslut baseras på logik? Hmmm… Eller så ger det oss bara olika fördelar och nackdelar. Tricket är nog att bli bra på både och.

Så här är vi nu. Vad tänker du? Och vad känner du? Berätta hjärna.

//AL

 

* Framtida tankar från mig, besläktade med denna är bland annat om att bygga ”rapport” och om att öppna ”Johari fönster”. Stay tuned.

Dela inlägget

Fler inlägg