Inspirera eller infektera?

Varje gång du möter människor möter du också drömmar och förhoppningar. Du kan nu välja: Ska du inspirera eller infektera dessa människor?

Den här kom ut tidigare i veckan i mitt månadsbrev. Nu finns den här på bloggen också.

Bosse är en handläggare och jobbcoach på en arbetsmarknadsfunktion i en kommun. Han träffar arbetslösa hela tiden. När han skulle öva på en presentation valde han att berätta något som höll på att få mig att glömma min uppgift, så fast i historien blev jag. Bedöm själv. Här är Bosse:

“Alla människor bär på någon dröm. Drömmen är oantastlig. Det är inte vår sak att omgående problematisera eller direkt kräva en handlingsplan. Drömmen kan vara bräcklig som den är.

Jag träffade en gång för några år sedan en arbetslös ung man. Han kände tillit till mig, allt börjar där. Jag frågade vad han drömde om. Han svarade först att han inte hade några drömmar. Han behövde bara ett jobb. Efter ett tag berättade han ändå att han faktiskt hade en dröm. Att en dag få dansa bakom Michael Jackson. Istället för att jag skulle racka ner på hans dröm lät jag honom utveckla drömmen och känslan. Hans energi steg, kroppsspråket förändrades, rösten blev allt eftersom starkare. Ja det var verkligen hans dröm.
essay writting service
Efter ett tag frågade jag honom hur han skulle göra för att komma närmare sin dröm. Han insåg att han behövde pengar för att ta sig till USA. För att få pengar behövde han ett jobb. För att få ett jobb kunde han ju starta med en praktikplats. 

Han fixade en praktikplats. Och varje morgon studsade han piggt upp och gick iväg. Visst gick han till sin praktikplats. Men han tog sig också ett steg närmare USA…”

Där kunde Bosse ha slutat, men han hade en sista knorr:

“Det finns en studie på framgångsrika människor som startat i misär och fattigdom. Den gemensamma nämnaren för dessa människor är att de någon gång träffat på en person som trott på deras drömmar. Som uppmuntrat dem och fått de att också tro. Så nu är frågan – vill du vara en sådan person? Eller vill du vara den som krossar drömmen?”

Vilken roll du än har; Som förälder, syskon, kompis, kollega, chef, tränare och så vidare har du alltid det valet. Att vara den som inspirerar eller den som infekterar.

Jag vet vem jag vill vara. Vet du? Och i så fall – hur kommer du att tänka, prata och göra för att vara den personen?

Må gott

//Antoni

765qwerty765

Dela inlägget

Fler inlägg