Låt oss meta en stund

Albert Einstein var en rätt klok farbror. En av många tänkvärdheter som kom från honom var: “We can’t solve problems by using the same kind of thinking we used when we created them.”

För mig har det varit svårt att förstå. Hur menar han? Men så fick jag en liten uppenbarelse. Välkommen till Meta-världen:

Ordet Meta är rena grekiskan. Det betyder mellanefter eller över. Lägg ordet före ettannat ord så blir det riktigt intressant. Meta-diskussion betyder en diskussion om diskussionen. Kanske finns nyckeln här…

Jag kan tänka mig att de flesta av er någon gång varit i en konflikt som spårat ur. Ni har blivit arga. Samtalet är inte längre konstruktivt. Känner ni igen er? Jag var på ett seminarium om konflikthantering. En person i publiken frågade honom om hur man kunde hantera en sådan situation. Han svarade att de skulle meta-kommunicera. Flytta upp er en nivå och kommunicera om kommunikationen. Då kanske processen ändras och en lösning kan dyka upp.

För en tid sedan kom en kund och ville att jag skulle utbilda ett dussin personer i hur man skapar och leder workshops. Jag funderade först på vad för innehåll jag skulle fylla de två dagarna med i allt vad jag tyckte. Men det kändes fel. Istället valde jag att köra en meta-workshop. Det blev spännande, kul och innehållsrikt. Mina kunskaper varvades med deltagarnas egna idéer och erfarenheter i äkta coaching-stil. Resultatet blev mer konkret och användbart för dem, jämfört med om jag bara kört på i egna hjulspår.

Så om du inte kan komma på hur du går vidare med ett problem, en idé eller liknande – kan du då byta perspektiv? Kan du lösa upp knuten om du går från innehåll till process? Ja, kanske får du en aha-upplevelse om du går och metar en stund?

Dela inlägget

Fler inlägg