När målen inom dig krockar

Har du också tagit fel beslut någon gång?

Våren 1998 sedan sade jag upp mig från ett jobb jag hade varit på i en månad! 

Jag var ung vuxen och jobbade inom datakom-branschen och jag hade ett väldigt tydligt mål: Jag skulle bli marknadschef innan jag fyllt trettio. Problemet var bara att tiden höll på att rinna ut!

Jag fyller på sommaren och denna vår för tjugo år sedan så kände jag hur stressen närmade sig. Snart trettio. Inte marknadschef.  Säljchef? Japp. Men inte marknadschef…F-n!

 

Men då dök en annons upp. Marknadschef i datakom-branschen! Jag sökte jobbet direkt och kom till en rekryterare som gillade mig. Snart satt jag på en andra intervjurunda med ägarna som ville trappa ner. Oj vad det skavde i det samtalet. Ett exempel: Alla andra har fem veckor. Vi skriver det på dig också, men du har en extra vecka ändå…

 

Huvudet sa NEJ! Magen sa NEJ! Hjärtat sa NEJ!

Sedan tog jag jobbet…

—–

Du kan dela in mål i tre kategorier:

IdentitetsmålVem vill du vara?

ResultatmålVad vill du uppnå?

PrestationsmålHur ska du göra?

 

När de här är i samklang blir alla beslut enkla. Börja med identitetsmålet. Däri ligger dina värderingar och din identitet. I bra stunder fungerar det som ett filter. Om du känner att ett beslut skaver, så beror det på att du inte är överens med dig själv. Det var exakt det som hände mig. Mitt identitetsmål och mitt resultatmål kolliderade och jag förlorade mig själv på vägen.

 

Hur fattar ni beslut på er arbetsplats? Har ni samma ”mål-bild” och kommunicerar ni på samma nivå? Jag har märkt att vi ibland kan prata förbi varandra. Någon vill prata actions (hur ska vi göra?), andra resultat (Vad ska vi uppnå?) och åter andra hur det känns (Vem vill vi vara?). Red ut vad som är vad. Jag tror att det kan hjälpa er.

 

Jag tog alltså jobbet och blev marknadschef. Målet var nått! En månad senare sade jag upp mig. Identitets-magen och resultat-hjärnan kunde inte komma överens. Det skavde. Magen fick bestämma. Sällan har något känts så bra.

 

Tack för att du läser mina tankar

Detta är ett Tankefrö om kommunikation och motivation, som jag skickar ut en gång i månaden. Vill du också ha det? Signa upp dig helt gratis på www.lacinai.se

 

 

 

 

 

 

Dela inlägget

Fler inlägg