Om trygghet. Om Vi istället för ”dom”

Hämtat från mina månatliga tankenötter kommer här något av det kanske mer personliga slaget:


Jag var i Berlin för en kort tid sedan. Det var en stark upplevelse. I Berlin minns man. Kriget. Muren. Intoleransen. Oförståelsen. Rädslan. Deportationerna.

När jag gick där längs sträckor av Berlinmuren som ännu står kvar, kändes det nästan overkligt hur den sattes upp och hindrade människor och familjer att träffas, i nästan trettio år. Det berörde mig djupt, eftersom min far drabbades av ungefär samma öde.

I Berlin har man valt att inte glömma, dölja och förneka. Och det har gjort staden stolt och ödmjuk på samma gång. Det har gjort staden tryggare. Öppenhet skapar trygghet.

Trygghet behövs för att vi ska bli mer generösa mot andra människor. När vi är trygga kan vi sluta prata ”vi och dom”.

Otryggheten drabbar oss när vi känner oss hotade. Till exempel när vi blir utan jobb eller inte ens kommer in på arbetsmarknaden. Tydligen är de mest otrygga, intoleranta människorna, unga lågutbildade, arbetslösa, frustrerade män. De vill skylla på någon eller något.De är i riskzonen.

Men trygghet handlar inte nödvändigtvis om materiell standard där vi bara ska ha mer. Tvärtom har jag själv upptäckt att de allra mest generösa människorna är de som inget har. De har andra värden som gör dem trygga. De har goda värderingar och principer att till exempel hjälpa dem som behöver det. De är ofta gladare och mer generösa.

De som hittar en inre trygghet istället för en yttre kommer alltid att må bättre.

Trygga människor har en positiv framtidstro
Otrygga människor tycker att det var bättre förr

Trygga människor talar helst gott om andra
Otrygga människor talar helst illa om andra

Trygga människor förenar
Otrygga människor söndrar

Trygga människor säger Vi
Otrygga människor säger ”Dom

Hur kopplar jag det här till kommunikation och motivation, som är mitt tema i dessa tankenötter? Det är faktiskt inte så svårt. Byt ut ordet “människor” ovan till exempelvis ledare. Voila!

Här är några fler tips:

–       Vi ser inte världen som den är. Vi ser världen som vi är. Med den insikten kan du börja bli intresserad av andra, vilket är en nyckel i ledarskap, försäljning osv.

–       Hitta dina värderingar. Ditt syfte. Hitta något som är större än du, och ägna ditt liv åt det. Det ger dig energi. Matchar det din nuvarande situation? Perfekt. Om inte: Riv den mentala muren och gå vidare.

–       Inre motivation (lusten) är bättre än yttre motivation (piska och morot). Do what you love – Love what you do.

I år är det 25 år sedan makthavarna i Östtyskland kapitulerade och muren smulades sönder. I år är det tyvärr också 25 år sedan massakern på Himmelska fridens torg i Peking.

Vilken trygghet väljer du?

 

Dela inlägget

Fler inlägg