Små saker kan få stora konsekvenser

Känner ni till Kaosteorin? Det är den som säger att en fjärils vingslag på en plats orsakar en orkan på en annan plats långt därifrån. Nonsens säger många. Men jag börjar undra om det inte ligger något lite i det. I alla fall kan jag relatera det till i hur små ord kan få stora konsekvenser.

Exhibit A, Your Honor

I slutet på 90-talet åkte jag på en mycket bra kurs i Silicon valley. Förutom bra lektioner i marknadsanalyser fick vi också klättra i enormt höga Redwoodträd, gå på glödande kol och en massa annat. En av mina kollegor Janne gick på samma kurs. Något år senare slutade han på det företaget vi jobbade på, men jag höll kontakten med hans fru som jobbade nära mig. Från henne fick jag senare veta att Janne vågat släppa taget och säga upp sig, efter att jag under kursen hade påstått att man ibland behöver gå utanför sin komfortzon. Själv mindes jag inte ens att jag sagt det…

Exhibit B, Your Honor

För några år sedan coachade jag en person som ville gå en utbildning för att få ett nytt jobb. ”Måste du verkligen gå den utbildningen för att få det jobb du vill ha?” frågade jag. Hon svarade ja och angav flera skäl. Men efteråt funderade hon över sina egna antaganden och ringde på chans upp en önskad arbetsgivare. Det visade sig att företaget just hade fått en uppsägning på just den post hon var intresserad av. Hon fick jobbet, och sparade enligt sig själv ett helt års tid att komma dit hon nu är. Hur häftigt är inte det?

Exhibit C, Your Honor.

Det är dina egna erfarenheter. Jag är säker på att du själv har liknande historier. Människor som antingen fick dig att göra nya val, eller som du påverkat på samma sätt. Ibland gör vi något bra. Ibland blir det helt fel. Ett ord gör någon medmänniska ledsen. Det har hänt mig det också. Det känns inte bra.

Tänk vad lite som behövs för att påverka och låta oss påverkas. En kommunikationstränare jag känner brukar säga att vi alla har en enorm makt. Vi kan påverka hur andra mår. Det kommer jag att skriva mer om snart. Det handlar om vad vi sänder ut. Är vi buttra, ointresserade eller kritiska – då får vi andra att må på ett sätt. Är vi å andra sidan glada, positiva och fyllda med energi så blir vi som katalysatorer. Och kanske är det just då som de små orden kan göra en sådan stor skillnad. Som en fjärils vingslag vars svaga vind gör att vågskålen tippar över och skapar stora förändringar för oss.

Dela inlägget

Fler inlägg