Vad jag lärde mig om ledarskap av Glenn Hysén

Första gången jag pratade med Glenn Hysén var runt 1980. Jag var en liten plutt som spelade fotboll i Blåvitts pojklag och Glenn skulle snart vinna UEFA-cupen med ett legendariskt bra IFK Göteborg. (Glenn var en av Sveriges bästa fotbollsspelare under lång tid)

Vårt pojklag hade träningsläger en solig sommarhelg i Stenungsund när Glenn tillsammans med två andra A-lagsspelare kom och hälsade på. Det var kul. Vi skulle just spela två mot två på en liten yta. Koner placerades ut och vi delades in två i lag. Jag och Glenn blev en duo och jag kände mig så nöjd. “Det här vinner vi lätt” tänkte jag. Han kommer att finta och dribbla och jag kommer bara att njuta och titta på. Så blev det förstås inte alls…

Som jag fick slita det passet! Han stod säker som en fura längst bak och gjorde ingen som helst ansats att gå framåt. Jag fick göra allt jobb själv. Det var skitjobbigt. Jag blev irriterad men vad skulle jag säga? ”Dra en gubbe för fan!” Nej jag höll tyst och kämpade på…

Andra gången jag träffade Glenn Hysén var för bara två år sedan, efter en föreläsning i Stockholm. Efteråt var vi i en bar på hotellet i varsitt sällskap. Jag stegade fram till denna genuint trevliga människa. Och så berättade jag om träningslägret. Om hur han bara passade. Hur störd jag kände mig då. ”Men blev du arg på riktigt? Du hajar la att jag inte kunde börja dribbla av er smågrabbar.” sa Glenn. Jag försäkrade honom att jag inte alls var arg. Tärtom berättade jag att han faktiskt hade lärt mig en nyttig läxa:

Det är inte chefens roll att göra ditt jobb

 En bra chef, förälder eller mentor vill att du ska utvecklas och skapa goda resultat. Han eller hon kan hjälpa dig med en bra passning, men jobbet behöver du göra själv. Du blir aldrig kompetent av att se på när andra gör något, bara mer kunnig.

Kompetens är en applicerad kunskap

Det är en färdighet du bara kan få om du gör, agerar och tränar. Kompetensen kommer snabbare om du verkligen vill utvecklas och om du vill bli bättre. Om du inte visar att du vill, så är risken att det kommer färre och färre passningar åt ditt håll.

Med andra ord: Förvänta dig inte att andra ska göra ditt jobb. Vill du bli bättre på att sälja, leda, samarbeta, presentera, koda, laga mat, springa, spela gitarr, sjunga? Ta hjälp av duktiga människor som kan passa bollen till dig, tipsa om löpvägar, matcha ihop dig med andra duktiga människor osv. Resten är upp till dig.

Tack för att du läser mina tankar

 

Det här kommer från ett Tankefrö som jag skriver en gång i månaden och som runt 3000 personer prenumererar på. Vill du ha det direkt när det kommer? Skriv in din mejladress så får du mina tankar om kommunikation och motivation på mejlen.

Dela inlägget

Fler inlägg