5 vanliga fel när du presenterar

Under åren jag tränat människor i att bli bättre på att presentera har jag upptäckt att det framför allt är fem fel som jag ser om och om igen….

Två av dem är relaterade till kroppsspråket. Ett till rösten. Ett till innehållet och ett till hjälpmedel. Här kommer de med tips på förbättringar:

1. Du tittar inte deltagarna i ögonen. Eller så tittar du för flackande och fort. Eller så stirrar du på bara en person. Det inger inte förtroende. Våga istället vila blicken i tre sekunder innan du byter till nästa person.

2. Dina armar och händer är limmade i sidan av din kropp. Du ser stel ut. Möjligen är limmet bara fast till armbågen men då ser du ut som en nervös kasperdocka. Gör istället så här: Låt hela armarna frigöras från sidorna. Använd dem till att förstärka dina ord. Och däremellan kan de så klart hänga neråt sidorna. Men jobba mycket mer med armarna.

3. Istället för naturliga pauser som gör att ditt budskap blir tydligare, fyller du ut mellanrummen med “eeeee“, “ocheeeeee” och så vidare. “Hejeeee idageeee ska vieeeee titta på det där medeeeeee hur vieeeee hälsar ocheeeee ni kan väl hälsa då påeeeeee grannen…” Vad kan du göra? Ersätt dessa oljud med tystnad. Andas in istället. Tänk punkt, mellanrum, stor bokstav. Ny mening. Nytt stycke. Nytt kapitel. Där ska pauserna vara.

4. Du börjar svagt. Du avslutar svagt. Problemet med detta är att det är just i början och i slutet som deltagarna minns mest av vad du säger och gör. I mitten minns de nästan ingenting. Se därför till att du vet exakt vad du ska säga i början – och att det är intressant. Se till att du är mycket tydlig i ditt avslut med till exempel en klar summering och tydliga förväntningar på vad som händer sedan.

5. Du använder PowerPoint. Gör istället så här: Använd inte PowerPoint.

Om du följer råden du fått här kommer din presentation att bli tio gånger bättre. Jag lovar!

Lycka till

//Antoni

 

Dela inlägget

Fler inlägg