Chefs-KARMA. Del 4. M = Motivera

Under den här rubriken vill jag ge mina idéer på vad som bygger en bra chef. Om en bra chef har god KARMA kommer både chefen och alla andra att omedelbart få en bättre tillvaro. Häng med:

Kan man växa en planta? Den frågan blev titeln på en uppsats jag skrev för några år sedan när jag gick en utbildning i mental träning på Linnéuniversitetet.

Kan man det då? Växa en planta? Eller växer plantan själv, så länge den får näring, vatten,
Testritningar P7 sol och så vidare? Det verkar finnas två skolor här. De som menar att du visst kan motivera en annan människa och de som säger att motivationen kommer inifrån. Jag tror att det sista gäller. Jag tror att du kan inspirera. Med näring, vatten, sol och så vidare.

Ordet motivation kommer från latin och betyder att du rör dig. En bra chef får människor att bli mer motiverade. Att vilja förändra och förbättra. Att röra sig

Det finns två grundtyper av motivation:

– Inre motivation, som bygger på lusten att göra något för att det är kul eller för att det
ger dig glädje, frid etc. Den motivationen är bäst, men den är också skör. Det är lätt att döda den på en arbetsplats. Ofta genom att använda den andra typen av motivation, nämligen:

– Yttre motivation. Då pratar vi belöning och bestraffning. Om du gör si, blir konsekvensen så. Många fotbollspelare på elitnivå kan drömma sig tillbaka till tiden de spelade för att det var kul. Nu är det bara ett jobb. Lusten försvinner.

Vad kan du göra som chef för att främja motivation?

  • Prata syfte och vision. Varför finns ni? Vart vill ni? Det ger energi och motivation.
  • Ta reda på vad varje person blir motiverad av. One size does not fit all.
  • Involvera mer än du informerar. Det skapar engagemang. Och motivation.

Självklart finns det mer. Kommer du på något själv?

Bästa hälsningar //Antoni

Alla delarna i chefsKARMA är:
K=Kommunicera
A=Attrahera
R=Respektera
M=Motivera
A=Agera

Dela inlägget

Fler inlägg