Det finns alltid någon bättre

Inse att det alltid finns någon som är bättre. Så frågan är snarare om du ger upp eller blir inspirerad att prestera bättre? Från mitt månadsbrev Tankenötter & Morötter kommer här ett exempel (vill du ha brevet i mail-lådan prenumererar du enkelt genom att skriva in din mailadress i fältet uppe till höger på min förstasida):

Som jag sprang!
Vädret var optimalt denna lördag när Sölvesborg hade Brofest; en invigningsfest för den nya gång- och cykelbron som är Europas längsta med sina 760 meter. Jag hade anmält mig till broloppet. För säkerhets skull valde jag ett varv, det vill säga fem kilometer istället för den dubbla sträckan på två varv.

Jag kände direkt att det gick snabbare än vanligt. Jag sicksackade mig förbi några framför. Första kilometern avverkades på 4,36. Jag som brukade lunka runt en minut långsammare per kilometer! Men det kändes bra. Jag tog rygg på en kille i röd funktionströja med huva. Han höll samma tempo. Jag sprang om honom. Senare sprang han om mig. Två kilometer. Samma kilometertid. Vi fortsatte att löpa ihop. Jag sprang om honom igen. Efter tre kilometer sprang han om mig – och ökade. Ajajaj. En meter blev två, tre, fem. Och bakom mig hörde jag någon flåsa sig ikapp…

Jag valde att inte ge mig och ökade frekvensen. Jag slappnade av i överkroppen och lär benen gå. Vi skulle strax upp på bron och folk klappade och tjoade. Sakta kom jag ikapp. Bron tog en sväng från Kaninholmen och nu var det bara sista raksträckan kvar.

När det var 50-60 meter kvar gjorde jag rycket. Jag höll frekvensen men ökade ändå steglängden. Jag sprang förbi honom och fortsatte av bara farten ända in i mål. YES!

Jag var helt slut. 22.10 stod klockan på. Dock var det bara 4,84 km på min GPS. Men ändå. Jag var supernöjd. Utmattad hällde jag i mig drickan och åt in banan. Så sakteliga började jag gå över bron igen eftersom mina barn var på andra sidan.

När jag var nästan framme kom plötsligt någon jag kände igen emot mig. Det var killen med den röda tröjan! Han var på väg att slutföra sitt lopp på TVÅ varv, alltså tio kilometer!!!

…Så kan det gå. Medan jag gav max så hade han lika mycket kvar. Till en början blev jag lite ställd. Men sedan började jag skratta gott.

Så vad kan jag lära mig på det? Två saker runt mål och motivation:

  1. Strunta i vad andra gör. Välj ditt mål som du har kontroll över. Var nöjd om du når det. Oavsett vad andra gör.
  2. Det finns alltid de som är bättre. Du kan därför välja att ge upp eller använda dessa som inspirationskälla. Mitt tips: Ta gärna hjälp av andra som kan ge dig inspiration, energi och kämplaglöd.

Så tänker jag. Hur tänker du?

zp8497586rq

Dela inlägget

Fler inlägg