Det högpresterande laget – del 1

Titta på ett företag, en avdelning, eller för all del ett idrottslag. Varför lyckas vissa grupper prestera så mycket bättre än andra?  Är det i kunskapen allt sitter, eller finns det något mer? Som jag ser det finns det tre nycklar: Attityd, Färdighet och Kommunikation. Om du är intresserad så häng med.

Del 1. Attityd.

Jag minns en arbetsplats för rätt många år sedan. Vi hade mycket att göra och tog in en ny kille på prov. Han verkade trevlig vilket är en bra start. Tyvärr saknade han rätt inställning. Medan vi sprang omkring och försökte hjälpa våra kunder stod han bredvid och snackade ut i luften. Inte en fråga om hur han kunde hjälpa oss. Telefonen ringde. Till slut sa jag: Jamen kan du lyfta luren och svara! Han tittade på mig och frågade: Vad ska jag säga då…?

Attityd handlar om många saker. Din inställning och din ansträngning för att nämna två. Har du en felaktig inställning, spelar det nästan ingen roll hur duktig du är. Då lär du inte anstränga dig särskilt mycket heller. Har du å andra sidan rätt inställning kan  spännande saker hända.

Se på fotbollsplaner. Slitvargar som inte kan trixa tre på foten, men som är en enorm tillgång till laget. Varför? Inställning och ansträngning. De ger sig inte, vare sig det handlar om att springa mycket, koncentrera sig, vara uthållig och så vidare. Från flera håll har jag hört att du bör lägga cirka 10,000 timmar på något om du vill bli riktigt bra. Det kommer inte av sig självt utan kräver inställning och ansträngning. Alla bra lag består av människor med olika styrkor och personligheter. Men de har en sak gemensamt. De vill något – tillsammans.

Det finns företag som använder devisen: Hire for attitude, train for skills. De tycker att mycket går att lära upp men inte attityden. Har du bara rätt attityd fixar sig resten. Det är klart att ju mer komplicerad uppgiften är desto bättre utbildad kan en person behöva vara. Men sedan kommer attityden ändå in.

I attityden ligger din motivation och din drivkraft. Kanske är det som en del psykologer säger att du föds med en viss mängd driv. Och kanske då med en viss mängd attityd. Med rätt ledare, rätt omgivning och rätt normer borde vi kunna få ut mer av ett team.

Ett bra lag stöttar varandra. Ett bra lag vill vinna genom att prestera bra; individuellt och tillsammans. I ett bra lag finns det ingen som gömmer sig. I ett bra lag tar gruppen tillvara på de olika individernas styrkor.

– Vad har ni för attityd i din grupp, i ditt lag?
– Vad är er inställning?
– Vad vill ni? Och varför vill ni det?

 

Kanske något att fundera på tills vi hörs igen.

Kommentera gärna, och om du håller med så dela gärna med dig i dina nätverk.

//Antoni

Dela inlägget

Fler inlägg