Att sätta skarpa mål hjälper dig att prestera. Jag ska bjuda på ett antal modeller som hjälper dig. Här kommer den första: SMART.

IMG_3408Enligt Wikipedia kom denna kända modell till allmän kännedom under 80-talet. Den finns i lite olika varianter. Här är en:

S= Specifikt
Säg att ditt företag säger: Vi ska omsätta mer nästa år. Räcker det med en krona extra för att ni ska känna att ni lyckats? Ju mer specifikt vi kan formulera målet desto enklare är det att prestera. Ska du gå ner i vikt? Hur mycket?

M=Mätbart
Min favoritliknelse fick jag av en mental tränare för längesedan. Tänk dig att du är höjdhoppstränare. Nu vill du att dina adepter ska hoppa. Men du struntar i att lägga upp en ribba.”Hoppa mellan stolparna bara” säger du… Se till att du kan mäta ditt mål på något sätt. Om inte rena siffror funkar så fråga: Hur vet vi att vi lyckats? Vad har hänt då?

A=Accepterat
Det är så oerhört mycket lättare att springa mot ett mål om jag accepterat målet. Det är också enklare om mina kollegor springer med, om vi är ett lag. Och gärna åt samma håll. Se till att målet är accepterat av dig och andra. (I vissa modeller står A’et för Attraktivt och ibland Achievable.)

R=Realistiskt
Ambitiösa mål får oss att prestera bättre. Omöjliga mål får oss att ge upp. Det gäller att hitta rätt nivå där vi får kämpa lite utan att tappa sugen.

T=Tidsbestämt
Varför gör något i morgon som du kan göra en annan dag.. eller kanske aldrig….. Genom att sätta dead-lines kommer du att agera därefter.

Sådär: Jobba med detta så presterar du bättre.

Lycka till!

Dela inlägget

Fler inlägg