Målsättningsmodellen DUKAT

Nu ska ni få min egen mål-modell som blir en essens av alla varianter jag bjudit på under hösten. Det är DUKAT för en måltid:

Vi går rakt på målsättningsmodellen. Ett mål som verkligen får dig att prestera ska vara:

D = Ditt. Så fort något är inom din kontroll ökar motivationen, liksom möjligheten att nå målet. Samma gäller för en grupp. Att säga “Vi ska vinna serien”  eller “Vi ska bli nummer ett på marknaden” är utanför din/er kontroll. Det är snarare ett önske-mål. Duktiga elitidrottare vill förstås vinna, men fokuserar inte på det under tävling, utan bara på vad de själva kan påverka.

U = Utmanande. Se till att slutmålet är tufft, om du vill prestera på topp. Du ska känna att du verkligen måste ge all din koncentration, energi, kraft osv för att du ska lyckas. Självklart kan du sätta enklare delmål så att du får upp farten. Men sedan ska det inte vara för lätt. Om du verkligen vill prestera alltså.

K = Konkret. Synonymer är Specifikt, Tydligt, Klart osv.  Ju mer konkret desto lättare att skapa ett minne av framtiden (att visualisera). Ju mer konkret desto lättare att prestera. Ju mer konkret desto lättare att mäta och få feedback. Du vet vad som gäller. I organisationer är detta en klassisk vattendelare. De som har oklara mål, roller och ansvar har också lägre motivation. Vilket går hand i hand med prestation.

A = Attraktivt. Det är roligare och bättre att vilja till något än att vilja från något. Båda drivkrafterna finns och när summan av dem är tillräckligt stor kommer du att agera, men det är ofta den positiva formuleringen som fyller dig med energi. Se därför till att du fyller ditt mål med allt gott som gör att du vill dit, till den nya framtiden som är bättre.

T = Tidsbestämt. Ett mål utan en uttalad tid när det ska nås är också det ett önske-mål. Det är inget fel i det så länge du inser att du troligen inte kommer att prestera lika bra än om du bestämmer en tid när du ska vara framme.

Se där. DUKAT för en måltid!
Och – ordet dukat betyder också guldpeng och introducerades i början på 1300-talet i Venedig. Kanske ska du ha ett speciellt guldmynt i fickan som en positiv påminnelse om vart du är på väg?

Lycka till med dina mål

//Antoni

zp8497586rq

Dela inlägget

Fler inlägg