När samtal är modiga. Del 2

Du tog mod till dig. Du öppnade upp samtalet och hoppades på en vuxen, kanske kreativ lösning. Istället fick du reaktionen du fruktat. Vad gör du nu?

Förra veckan beskrev jag bland annat än enkel process för hur vi kan förbereda oss, och genomföra ett svårt, jobbigt och modigt samtal. När vi till exempel behöver berätta att ett beteende inte är önskvärt. Målet är att nå en lösning.

Men vad gör vi om de inte reagerar…moget, vuxet, ansvarsfullt, lyhört etc.? Kanske känner de att vi, trots att vi fokuserar på beteendet, klankar på deras identitet. Eller så har de dåliga erfarenheter sedan tidigare. Eller dålig självkänsla. Eller bara ett hett temperament, och så vidare. Oavsett vilket kommer de att få en överdos av stressreaktioner i kroppen, vilket gör dem mindre konstruktiva.

Det finns flera olika sorters stressreaktioner, men den vanligaste är den vi ibland kallar kamp/flykt. Har vi inte självkontroll kommer vi att reagera så också.
Så vad kan vi göra om de – eller vi – reagerar med stress i ett sådant samtal. Titta på fyrfältaren nedan och begrunda.

  1. Försök vara generös och tänka på att det alltid finns en positiv intention med alla beteenden. Vad är det i detta fall? Vad är vi ändå överens om? Vad kan vi båda åstadkomma?
  2. Berätta att du upplever att de undviker ämnet. Ställ följdfrågor, och gräv vidare. Berätta att du inte har alla svar utan att ni tillsammans får lösa det.
  3. Försök inte bara att vinna. Lyssna ännu noggrannare på vad de säger och var empatisk och inkännande istället för stridslysten.
  4. Fråga dig varför du drar dig undan. Tappa inte bort dig själv. Håll dig till ditt budskap och vik inte undan från sakfrågan.
    Min vän John brukar säga, när vi kör förhandlingsteknikkurser: Be hard on issues and soft on people. Samma sak gäller här.

Lätt är det inte. Ovant är det för många. Men vinsten är desto större om vi lyckas.

Har du fler tips på hur du får ett svårt och modigt samtal framgångsrikt? Eller när det inte funkat som du hoppats? Berätta gärna.

Nästa vecka har jag lovat att skriva om hur man kan “breaka” dåliga nyheter. Stay tuned.

 

Dela inlägget

Fler inlägg