Talartips från 2500 år sedan

Det här tipset är 2500 år gammalt och för dig som vill övertyga med klassisk retorik. Med hjälp av en bakgrund, en tes, argument och bevis, en redan uttänkt invändning och en uppmaning. Så gjorde antikens greker. Så gjorde romarna. Så gör många av oss idag. Den här strukturen har räddat mig mer än en gång. Nu kör vi:

En bakgrund.
I bakgrunden kan du berätta om nuläget och problemet. Eftersom den kommer först är den viktig som en intresseväckare. En agenda-slide med 12 punkter gör inte tricket. Tips på det kan få hämta från sex minnestips till publiken.

En tes / Ett förslag
När du målat upp en bakgrund och ett problem berättar du om vad du tycker bör göras. Eller vad du anser om situationen. Det ger resten av presentationen en riktning.

Argument och bevis
Ditt förslag måste backas upp. Här klämmer du till med upp till tre argument på varför. Gärna ett som täcker ditt Etos (din “cred”), Logos (själva faktan bakom) och Patos (känslan, ex: “…det får alla anställda att må bättre…“).
Har du någon form av bevis är det kanon att lägga till. Till exempel vad andra smarta människor sagt, tidigare succéer, procentsiffror etc.

 

En Invändning
Det sitter alltid några i publiken som har en avvikande åsikt. Om du vill undvika att de förstör ditt förslag så är det bästa att lyfta upp den troligaste invändningen själv. “Några kan tycka att det blir för dyrt/billigt/långt/smalt/ungt/gammalt…” Men eftersom du har givit så bra argument blir detta inget hinder.

En uppmaning
Avsluta igen med vad du vill ska hända. Få med dig gruppen. Visa lite känslor om det passar. Visa att du tror på det du säger.

Nu är det bara att förbereda dig på att övertyga.

Lycka till!

//Antoni

 

Dela inlägget

Fler inlägg