Tre tips för att lyssna bättre

Jag hör vad du säger är en vanlig kommentar. Det är som att fortsättningen måste bli: men jag bryr mig inte

För några år sedan frågade jag min yngste son: ”Vad är det för skillnad på att höra och att lyssna?” Han funderade en kort stund och svarade: ”Jo, att höra, det är att inte vara döv. Men att lyssna, det är att liksom spetsa öronen och försöka förstå…” Jag sträckte ut armarna mot honom och sa: ”Välkommen till firman min son!”

Här är tre tips för hur du kan bli en bättre lyssnare:

  1. Sluta prata. Det finns inget sätt som är bättre än att själv hålla tyst. Och då även med den där rösten i ditt huvud. Den som vi andra inte hör men som ständigt pockar på din uppmärksamhet och som ska resonera, bedöma och tycka till om allt.
  2. Var intresserad istället för intressant. När du lyssnar ska du släppa dig själv och ditt ego för en stund och försöka att verkligen vara nyfiken på den andra personen. Det som händer är att du faktiskt lyssnar – och då blir du intressant. För hur många lyssnar verkligen på någon annan?
  3. Fråga istället för att gissa. Öppna frågor som vem, varför, vad ger dig en 90-procentig chans att den andre svarar med mer än ett ord. Stängda frågor (som kan besvaras med ett Ja eller Nej) ger dig endast 60 % chans att få ut något mer än ett ord till svar.

Tre tips. Tre sätt. Lycka till

IMG_2887

Dela inlägget

Fler inlägg