Vi kan inte INTE kommunicera

Vi kan inte INTE kommunicera. Varje levande människa som möter en annan människa kommer att kommunicera. Vi skickar signaler vare sig vi vill eller inte.  Så hur mycket står orden du säger för i en kommunikation, och hur mycket är ickeverbal kommunikation?

Det finns olika siffror på det. Den mest kända referensen är från ett experiment av Mehrabian som fick personer att läsa upp ord där testpersoner skulle tolka ordets betydelse i förhållande till ansiktsuttryck och röst. Egentligen ville han bara förstå ironi bättre, men hans siffror blev snabbt en ”sanning” för kommunikation.

Den säger att endast 7% av din kommunikation är orden du säger. 55% är ditt kroppsspråk och resten din röst. OBS – det var som sagt inte det han mätte (så nu kan du briljera när någon slänger ur sig de siffrorna med tvärsäkerhet)

 

En författare som skrev boken Lie Spotting, menar att ickeverbal kommunikation är cirka 80 % uppdelat i hur du ser ut och hur du luktar! Se där, ett nytt sinne kommer in i matchen, och visst, är vi i närkamp så låter det rimligt.

 

Mitt råd: Ta de faktiska siffrorna med en nypa salt. Men behåll relationen mellan de olika delarna. Dina ord väger faktiskt rätt lätt i förhållande till resten.

 

Om du står helt still och med monoton, känslolös stämma levererar, kommer de flesta att tänka på annat inom några minuter.

Om du fyller ut varenda paus med ÖÖÖÖ, ÄÄÄÄ osv. så är det svårt att lyssna och förstå.

Därför är det bättre att använda färre, bättre ord. Att med ansikte och kropp tydligt förstärka de viktiga bitarna, och att använda rösten för att betona, pausa, höja, sänka osv.

Vi kan inte inte kommunicera. Så vad kommunicerar du själv? Just nu?

//Antoni Lacinai

Dela inlägget

Fler inlägg