3 steg för att bli bäst

Har du märkt hur vissa har kommit mer eller mindre långt i sin utveckling, vare sig det är på jobbet eller privat? Jag har längre observerat hur vi människor verkar gå igenom tre steg för att gå från junior till senior, nybörjare till mästare eller adept till mentor.

Exempel: Tänk dig att du ska börja åka skidor:

Fas 1: Du köper funktionella kläder och ett par skidglasögon. Inga stora pengar men de gör jobbet hyggligt. Sedan hyr du skidor, pjäxor och en hjälm, och börjar lära dig.
Fas 2: Du kan nu åka skidor och vill att det ska synas. Du investerar i dyr utrusning och det går inte att undgå på både kläder, pjäxor och glasögon är av de rätta märkena. Det lyser om dig.
Fas 3. Du är nu riktigt duktig på skidåkning. Dina kläder och din utrustning må vara hur exklusiv som helst men det syns inte längre. Neonjackan är utbytt mot en anorak.

Från skidor till jobbet. Säg att du är ny på till exempel ett teknikföretag:

–       I början kommer du att uttrycka dig enkelt – för du kan inte bättre.
–       Sedan, när du varit med ett tag kommer du att krångla till det för att du lärt dig mer och tror att du måste prata så, för att få kredibilitet.
–       Till slut kommer du på nytt att uttrycka dig enkelt men denna gång med en stadig botten, en trygghet och ett större kunnande.

När du kan uttrycka dig enkelt, för att du tänkt hela varvet, blir du en kommunikationens mästare.

Välj valfritt eget ämne som står dig nära. Vilken fas är du i?

Vad kan vi ha för nytta av denna tanke? Först och främst: Jobba med din egen utveckling så att du kan bidra som bäst. Dessutom: Döm inte folk för att de inte är mästare, seniorer eller mentorer.

–       De kanske bara börjat sin resa och kan behöva stöd och hjälp i sin utveckling.
–       De kanske inte vet bättre eller är rädda för att visa upp sina brister?
–       De kanske är nöjda med att vara på den nivån de är i ett visst område?
–       De vill göra dig osäker med sitt krångliga språk.

Vad tror du?

Tack för att du läser mina tankar!
//Antoni

Denna tankenöt kommer från mitt månadsbrev Tankenötter och morötter. Vill du också få det på mejl? Signa upp dig på förstasidan på www.lacinai.se

Dela inlägget

Fler inlägg