Nå mål, bli lycklig. Eller?

Att sätta mål får dig att prestera. Att nå mål är att bli lycklig. Eller?

Jag har skaffat barfotaskor. Bruna i skinn med plats för varje tå. De ser roliga ut. Eftersom löpsteget blir helt annorlunda, ansträngs vaderna mer. Första rundan var på en ynka kilometer. Resultat: Kramp i vaden. Värsta träningsverken på flera år… Mitt mål för sommaren har varit att kunna springa 5 km i mina barfotaskor utan att få kramp i vaderna.

Sedan jag satte målet har jag kunnat utöka längden och redan i början på juni sprang jag dryga fyra kilometer. Sedan fem! Jag nådde målet! Blev jag lycklig då? Tjaee nej. Nöjd ja men inte lycklig. Istället har jag börjat fundera på vad nästa mål ska vara…Längre, snabbare, bättre. Hela tiden skjuter vi målet framför oss. Vi verkar inte kunna njuta av vad vi hittills presterat.

Jag pratade med en vän vars unga dotter elitsatsar på konståkning. De gick igenom allt hon förbättrat under året och det var en hel del. Sedan frågade han: “Men varför är du inte glad?” Hennes svar: “Om jag bara sätter en dubbel axel…

Shawn Achor, forskare från Harvard och talare på TED.com menar att vi fattat det helt fel. Att nå ett mål får oss bara att vilja nå ett nytt mål. Istället ska vi först fokusera på att vara positiva, att vara lyckliga. Och då kommer resultaten på köpet! En positiv säljare presterar 37% bättre. Det är en hel del.

Att vara positiv frigör alltså en massa energi som gör att vi lättare kan nå våra mål. Det här rimmar bra med det som Martin Seeligman skriver om, vilket jag refererade till i min bloggtanke: att vara lite gladare. Där finns också tips om vad du kan göra för att bli lyckligare.

Shawn lägger till ett tips till: Gör något gott. Ge beröm, skriv ett glatt mail. Eller gör som min kamrat Micke Gunnarsson brukar göra: Lägg i en krona i en godisautomat, vrid om till hälften och gå sedan sedan därifrån förvissad om att ett barn snart kommer att snurra på vreden och mirakulöst få ett tuggummi eller en godisbit!

Affirmationer är ett sätt till att vara glad, lycklig och positiv, som också är kopplat till att sätta och nå mål (jag gillar fortfarande mål):
– Njut och var glad redan från den första stunden du bestämmer målet!

Gläds åt att du är på din resa mot ditt mål. Klappa dig på axeln allt eftersom du närmar dig. Njut redan nu över målet som om du redan uppnått det. Nu snackar vi långvarig glädje. Tänk själv så mycket längre du kan njuta av till exempel en semester om du i månader innan kan glädjas åt den. Jag känner en person som direkt ändrar sin skärmsläckare till en bild på nya resmålet. Varje gång hon ser den, gläds hon åt sin framtida resa.

Det är bra att det är kul och det är kul att det är bra” sa jag till min yngsta son för en månad sedan. Hans svar: “Jo, men av de två är det första viktigast. Att det är kul alltså” Ja, nog har han rätt alltid. Och dessutom: är det kul ökar ju chansen att det också blir bra.

Framgång är inte automatiskt kopplat till lycka. Men lycka är däremot kopplat till framgång. Om du vill läsa mer om Shawn Achor så gå in på www.shawnachor.com

Allt gott 😀
//Antoni

Dela inlägget

Fler inlägg