Det är enkelt att vara komplicerad

För ett antal år sedan när min äldste son gick i första klass, frågade han mig vad jag jobbade med. Jag svarade:

Jag är som Lisbet, din lärare. Och så skriver jag böcker. Och sedan är jag som Peter Jidhe på Idol. Fast mina gäster sjunger inte. De pratar.
Jaha du är pratledare. sa min son.
Ja, fast det heter m o d e r a t o r, mästrade jag fram.
Jaha, du är moderatledare, sa min son då.

Hoppsan…!

Klantigt, tänkte jag och fick en bra läxa av min son. Jag byggde upp min enkla tes därefter: Den säger att Det är mycket enklare att vara komplicerad än att vara enkel.

Att uttrycka sig enkelt innebär att du först lagt ner tiden att förstå, bena ut, prioritera och till slut förenkla. Det kräver en ansträngning att vara enkel. Det tar tid att vara enkel.

Vad gör vi istället?

  • Vi rafsar ihop ett gäng omöjliga-att-förstå-slides och tror (= intalar oss) att vi på så sätt förberett oss inför en presentation.
  • Vi slänger oss med termer, titlar, förkortningar, branschslang eller trendord inom företaget som sedan länge förlorat sin mening.
  • Vi kallar till möten utan att veta vad vi ska uppnå. Eller varför vi ska det. Vi tar det mesta på uppstuds. Inte undra på att folk utbrister: ”ååh, alla dessa möten. När ska jag hinna jobba…?”

Jag tror inte att vi är så medvetna om det. Men tänk så här: Hur många av er som läser det här kan till exempel med lätthet  förklara vad ni jobbar med, till era kompisar eller barn?

På dörren till en sjukgymnast stod det “Om du inte avsätter till för träning nu, får du avsätta tid för sjukdom sen

Vi kan säga samma sak om annat: “Om du inte kan förklara det på baksidan av en servett, har du nog inte fattat det själv”. Typ.

Så vad kan vi göra? Låt oss försöka att verkligen förstå, så att vi kan göra det svåra enkelt. Tänk på Denzel Washingtons advokat-roll i filmen Philadelphia, när han säger: “Explain this to me like I am 4 years old.”

Och ge dig inte. Det är alltid trögare att putta en tung vagn framför sig i början när den står still än när den rullar.

Med en önskan om att vi alla blir bättre på att tänka hela varvet runt. Och därigenom förenkla, förenkla, förenkla, tills vi hittat rätt nivå.

Må gott

//Antoni

Dela inlägget

Fler inlägg