I huvudet på en triatlet

Dags igen för en spännande gästbloggare och nybliven världsrekordhållare. Välkommen Christian Malmström!

De tre nycklarna till att lyckas med sina mål

Folk frågar mig ofta hur jag kan vara så målmedveten. Hur jag kan bortse från gränser som andra ser och hur jag hittar drivkraft till att t.ex. stiga upp kl 06.00 varje morgon för att innan jobbet hinna köra dagens nyckelpass inför en kommande utmaning. Vad är det som triggar mig att sätta upp tuffare och tuffare utmaningar för mig själv så att vad som började med ett Göteborgsvarv 2005 nu har utvecklat sig till sex genomförda Ironmanlopp, åtta ultramarathonlopp, extremtävlingar som Ö till Ö och ett nyslaget världsrekord i tolv timmars löpbandslöpning?

För mig handlar målsättning om tre nyckelkomponenter. Får man bara dessa på plats så tenderar resten att lösa sig längs vägen.

Man kommer ingenstans om man inte vågar bestämma sig! Under min uppväxt var jag ganska blyg och försiktig, men när jag var 15 år vann jag en klätterkurs i Kullaberg. Jag hade tänkt tacka nej för jag kände mig inte alls redo för en sådan utmaning. Att åka tåg i tre timmar enkel väg, träffa en okänd klättringsinstruktör och ägna en hel dag åt något jag aldrig hade provat innan. Men jag valde att bestämma mig. Jag tackade ja. I efterhand har jag insett att den dagen förändrade mig mer än vad jag förstod då. Jag träffade min fru när vi var 14 år unga. Vi förlovade oss när vi var 21 och vågade bestämma oss mycket tidigare än alla andra för att det kändes rätt. Vi gifte oss tre år senare och ser fram emot att bli gamla tillsammans. Vad bra att vi bestämde oss!

Varje stort genombrott börjar med ett litet steg av tro. Så när jag 2007 hade provat mina vingar i ett antal löptävlingar och kände att jag behövde göra något nytt, tog jag mod till mig och bestämde mig. Det var dags att ta det till nästa nivå. Ironman är en av de tuffaste endagarstävlingarna på jorden. Efter en simtur på 3860m i öppet vatten, är det dags för 18 mil på cykel och 42 km löpning, dvs ett marathon. Att inse vilken fysisk och mental utmaning detta är kräver att man upplever det själv. Men jag hade ju bestämt mig. Ett år senare hade jag genomfört min första Ironmantävling och även om jag precis efter målgång lovade mig själv att det var sista gången, tog det inte ens en månad innan jag var anmäld till nästa års tävling. Min förmåga att bestämma mig har sedan dess tagit mig till fullständigt vansinniga, extremt tuffa, men alldeles underbara upplevelser.

Den andra förutsättningen för att lyckas uppnå tuffa mål tror jag är passion. Har du passion och har bestämt dig för något så kan nästan inget berg i världen stoppa dig. Det är därför 14-åringar kan segla ensamma jorden runt. Det är därför 82-åriga Lew Hollander som den äldsta personen i världen genomförde Ironman Hawaii. Det är därför två relativt vanliga, fast något galna, löpare från Blekinge kan sätta världsrekord i att springa så långt som möjligt på ett löpband på tolv timmar. Vi hade passion för löpning och vi bestämde oss. Dessutom såg vi till att det inte bara skulle handla om oss själva, utan lyckades under vårt världsrekord samla in över 21 000 kr till barncancerfonden. Tack Gunde Svan för att du lärde hela det svenska folket att ingenting är omöjligt.

Jag har också insett hur otroligt viktigt teamet är. Personer i närheten. Min fru, mina två små barn, övriga familjemedlemmar, arbetskollegor, träningskompisar och i mitt fall även Gud. Att kunna känna stöd från varje individ runtomkring. Och att se till att visa dem uppskattning och bidra till att även de får lyckas med sina målsättningar. För mig är det den sista nyckeln till att lyckas med sina mål. Så se till att konkretisera dina drömmar, hitta din passion, uppskatta ditt team och sen sätter du bara den ena foten framför den andra och börjar gå!

Bästa hälsningar
Christian
www.ironcoach.se

Dela inlägget

Fler inlägg