Var uthållig, och ge upp snabbt!

En gång i slutet på 90-talet var jag i Brasilien på ett jobb. Jag gick in på en McDonalds och skulle beställa. Jag kom fram till kassörskan:

 One sixpack Mcnuggets with sweet&sour sauce please, sa jag snabbt.
– What, I don’t understand sa kassörskan
– SWEET AND SOUR SAUCE svarade jag, lite högre, och insåg hur dumt det var i samma ögonblick…

För att  belysa det korkade går jag omvägen till en av våra stora uppfinnare, nämligen Thomas Edison. Han var nämligen en aning smartare än jag.

Det sägs att Edison behövde 1000 försök att få glödlampan att tändas. Smaka på den. 1000 försök!

Var Thomas Edison uthållig? Jajamensan!

Gav Thomas Edison upp? Jajamensan! 999 gånger närmare bestämt.

Edison var enormt uthållig när det gällde det mål han satt upp. Att få lamp-j-v-ln att lysa, Men när den inte gjorde det gav han upp den vägen, och försökte på ett annat sätt.

Om någon frågade honom hur det kändes att ha misslyckats så många gånger, blev hans svar:
– Jag har inte misslyckats. Jag har bara hittat 999 sätt att inte få lampan att tändas…
1000 försök senare lyckades han viket vi alla kan vara honom tacksamma för.

Tesen är enkel: Behåll slutmålet. Det önskade resultatet. Eller effekten du vill åt. Alla vägar som inte leder till detta ger du upp och prövar ett annat sätt.

Tillbaka till Sao Paolo i Brasilien. När jag insåg att hon inte förstod bättre för att jag gapade, pekade jag istället på den sötsura såsen. Det gick hur bra som helst.

Vad har du för mål? Önskat resultat? Vilken effekt vill du nå? Börja gå. Och justera sedan dina handlingar längs vägen. Var uthållig. Och ge upp, snabbt.

Bästa hälsningar

Antoni Lacinai
PS – det gäller att ha rätt slutmål. Om du blir för snäv kan du få problem. Om du till exempel vill springa ett maraton, men får problem med hälsenan, så kanske du ger upp helt och hållet. Om du istället vill ha en grym kondition, så kan du ju börja cykla istället. Eller simma.

Dela inlägget

Fler inlägg