I huvudet på en teamutvecklare

Med tips och tankar om måndagar och teamutveckling kommer här årets första gästblogg från supertrevliga och überkompetenta Anna-Lena Rikardsson från Skillnad:

I love måndagar

Ja, det är faktiskt sant. Efter nästan tre veckors ledighet fylld med god mat, lata morgnar i sängen med god bok, hembakat julgodis, familj, vänner och långpromenader så längtade jag till min vanliga måndag.

Ni vet den måndagen som för mig är fylld med min ljuvliga och kompetenta kollega Jörgen som gör allt som står i hans makt för att jag ska utvecklas och känna mig betydelsefull, kompetent och omtyckt. En måndag lika sprängfylld som den amerikanska julkalkonen med utmaningar, mod och kärlek till människors förmåga att ta makt och ansvar över sina egna liv. Måndagar som helhjärtat tror att alla människor är utvecklingsbara, kompetenta och älskbara. Dom måndagarna gillar jag…och längtar efter…varje söndag…

Och vet ni – jag upplever dem gång på gång på gång… vecka efter vecka.

Jag har skapat mig den verkligheten. För jag är övertygad att det är det det handlar om – om att ta makt och ansvar över sitt liv och göra det till det vi vill att det ska vara.

All forskning som finns om arbetsgrupper visar tydligt på en sak – det är bara hälften av alla svenska arbetsgrupper som får uppleva det jag upplever varje vecka – att längta till jobbet. 

Den andra hälften av alla som jobbar i Sverige kan ha en släng av söndagsångest, känner kanske inte att de räcker till på jobbet, tror inte att de kan påverka, det kan gå en massa energi att fundera på vad de andra tycker om en på jobbet och annan tid kan gå åt att snacka om någon annan på jobbet…och i värsta fall har de glömt varför de ville jobba på den plats de jobbar…

essay writers wantedJag säger som Lotta på Bråkmakaregatan: -Jag tycker att det är dumt!

Efter att haft förmånen och förtroendet att sedan 1997 jobba med att utveckla fler än hundra arbetsgrupper vet jag en sak –  Det går att göra SKILLNAD.

När arbetsgrupper tydligt, modigt och strukturerat jobbar med sina sex viktigaste inre faktorer:

Mål, är de tydliga och väcker de lust?

Utvecklingskulturen, hur kan vi göra saker ännu bättre i morgon än vi gör dem idag?

Strukturerna, hur ska vi jobba på smartast sätt för att nå våra mål?

Relationerna, är de tillräckligt öppna och ärliga för uppdragets bästa?

Ambitionen, med vilken ambition går jag till jobbet – vad vill jag bidra till?

Värdet, vad tillför vårt arbete egentligen?

Det är inte Rocket Science att jobba med gruppers utveckling det är faktiskt ganska enkelt. Det gäller bara att ta personligt ansvar och göra det vi tillsammans kommit överens om att vi skall göra för att uppdraget skall bli så bra som det bara är möjligt.

Det blir inte Skillnad om inte tillräckligt många i arbetsgruppen gör Skillnad. Det är precis lika enkelt som när jag ska uppfylla med nyårsöfte efter tre veckors ledighet med mycket julgodis:

Jag kan vara hur medveten som helst om att jag bör träna och till och med ha ett specialutformat träningsprogram för just mig på stadens gym – jag får inte bättre hälsa för det.

Det är när jag gör det jag sagt jag skall göra som den finfina kondisen och kroppen för beach 2013 börjar formas – nämligen tränar mina tre gånger i veckan.

Så kära kompetenta, älskbara och utvecklingsbara medmänniskor:

Lycka till med era löften och utveckling.

-Anna-Lena Rikardsson

765qwerty765

Dela inlägget

Fler inlägg