Överklagan medges ej dödstraff

Vill du att dina poänger ska nå fram? Jobba med betoningen.Vår hjärna är utrustad med en radar. Det är en ren överlevnadsmekanism. Du noterar sådant som överraskar och som är nytt och ovanligt.  Tänk dig att du levde för 10,000 år sedan. Du gick i skogen. Allt du hörde var en lätt vind. Dina tankar svävar iväg åt alla håll. Men så bryts en kvist! Du blir genast alert. Är det en ilsken björn? Eller är det dina framtida livspartner? Oavsett vilket kommer du för en stund att vara mer uppmärksam.
buy a speech
Flytta dig till ett konferensrum. Du sitter där och lyssnar på någon som talar med monoton stämma. Samma ton, samma tempo, samma volym. Vad händer? Dina tankar svävar åter iväg. Du försöker lyssna, men kan inte urskilja vad som är viktigt…

Tipset är därför att variera rösten och betona rätt. Vi slarvar med det. Viktiga budskap går förlorad i ett ordsvep. Det är som att vi glömt hur meningar är uppbyggda. Med kommatecken. Med punkt, mellanrum och stor bokstav. Med nya stycken och kapitel.

Ta ett kommatecken. Spelar det verkligen någon roll? Ja, läs rubriken igen: Överklagan medges ej dödstraff. Var sätter du kommatecknet? Och märker du nu att det spelar roll?

Samma sak gäller muntligen. Det är dina betoningar som avgör betydelsen i det du säger.

Lycka till med att betona på rätt ställe och rädda både liv och budskap

//Antoni

(Denna rubrik fick jag från en branschkollega som i sin tur fick den från en advokatvän.)

765qwerty765

Dela inlägget

Fler inlägg